BMW прави умна каска с прозрачен екран

0
453

На него ще се прожектира полезна информация

BMW Motorrad показа нова каска, която интегрира възможностите за комуникация между превозните средства и прозрачен дисплей, вграден в предпазното стъкло. През 2013 марката бе един от първите производители, които заложиха опционални екрани, прожектиращи изображения на предното стъкло. Сега технологията ще навлезе и в мотоциклетната индустрия, подобрявайки сигурността на водачите, съобщава cars.bg.

Информацията ще се показва пред очите на водача, без да го разсейва. По този начин ще се елиминира нуждата от отклоняване на вниманието от пътя за справка с контролните уреди или навигацията. Технологията е сходна с тази, използвана в каските на пилотите на бойни самолети.

Програмируемият интерфейс позволява избор на типa информация, която да се визуализира. На екрана ще се показва само това, от което има нужда водачът, без да се претоварва дисплеят.

Техническата изправност на мотоциклета, като състоянието на гумите, нивото на маслото, наличността на гориво, скоростта на движение, избраната предавка, ограниченията за скоростта, подчертаването на пътните знаци, известяването за препятствия и инструкциите за навигация ще са само част от данните, които ще се прожектират.

За да направи това възможно, BMW използва две камери, едната заснема случващото се отпред, а другата играе ролята на огледало за обратно виждане. В корпуса на шлема са положени компютър, високоговорители и батерия. Управлението на функциите става чрез джойстик, който може да бъде монтиран на кормилото.

Очаква се технологията да достигне до производствена фаза в следващите няколко години, след което BMW ще я пусне в масово производство и ще я предложи като опция към мотоциклетите си./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук