DAILYPRESS.bg ЗДРАВЕ: 27 май – Световен ден на спешната медицина (ДОПЪЛНЕНА)

На Световния ден на спешната медицина екипът на Информационна агенция "Дейли Прес" призовава за повече уважение към работата на спешните медици, с оглед на честите посегателства и агресията, която граждани упражняват върху лекарите от центровете за спешна медицинска помощ.

0
11097

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ

За пръв път тази година 27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.

Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важноста на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

Работи се за нова система за спешни повиквания

Работи се за нова система за спешни повиквания

След отчетени грешки в комуникацията между лекарите и координационните центрове

В писмо пациентски организации „Заедно с теб“ обясняват, че на този ден, а и не само, е важно да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, така че да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния.

В тази връзка от пациентските организации са учредили грамоти за първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина, „за да помогнем на хората да разберат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ“.

От организациите апелират днес гражданите, пациентите, здравният персонал и институциите по целия свят да говорят за напредъка на спешната медицина.

Грамотите ще бъдат изпратени на директорите на лечебните заведения, в които работят отличените спешни медици, научи Информационна агенция „Дейли Прес“.

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия, се създава „Клубът Льовен“ – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа.

България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1 400 лекари с тази специалност.

От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.

Учат спешните медици как да реагират на агерсия

Учат спешните медици как да реагират на агерсия

Лекарите от някои болници в София вече са започнали курсове

На Световния ден на спешната медицина екипът на Информационна агенция „Дейли Прес“ призовава за повече уважение към работата на спешните медици, с оглед на честите посегателства и агресията, която граждани упражняват върху лекарите от центровете за спешна медицинска помощ.

Брутално насилие в „Пирогов” над спешни медици

Брутално насилие в „Пирогов” над спешни медици

Има пострадали медицински лица

Днес също така Националният център по трансфузионна хематология организира акция за кръводаряване в София.

Акцията се провежда в Енорийския център на храм „Рождество Христово“, предаде БНТ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук