Ге*й скандал разтърси фондация „Пловдив 2019“, ще поеме ли отговорност кметът Тотев (СНИМКИ)

0
2211

Нов скандал се завихри около общинската фондация „Пловдив 2019“, която одобрява проектите за Европейска столица на културата. Този път страстите се нажежиха заради гей парад, подготвен под наслов „Балканска гордост“. Той се организира от фондация „Глас“ и е финансиран със 7000 лева от „Пловдив 2019“, пише „Марица“.

В специална декларация, оповестена на сесията вчера от директора на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев, съветниците от левицата поискаха оставката на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева. Освен това социалистите настояват кметът Иван Тотев в качеството си на председател на управителния съвет на „Пловдив 2019“ да поеме отговорността за поредния гаф. Куюмджиева и Тотев не присъстваха в залата по време на дебата.

„Не може с парите на пловдивчани разни хора, демонстриращи сексуалната си ориентация, която противоречи на християнските ценности, да шестват по улиците“, настоя Радев. „Българското общество и в частност пловдивчани са загрижени за възпитанието на подрастващите и за идеите, които им се насаждат с мероприятия, проповядващи ценности, различни от изконните морални традиции. До нас стигнаха остри сигнали и протести на родители против проекта на фондация „ГЛАС”. Заставаме на тяхна страна. Настояваме да бъде спрян“, каза още Николай Радев.

Според съветниците от БСП фондация „Пловдив 2019“ натрапва на хората аморална пропаганда, която е недопустима и е в пълно противоречие с целите на Европейска столица на културата. Остри критики заради изопачени исторически факти на изложбата „Дим“, експонирана по инициативата на Светлана Куюмджиева, е още един повод да й се иска оставката. Предложение за оставката обаче не беше внесено и съответно не се подложи на гласуване.


Стефан Послийски иска писмен отчет за заплатите в „Пловдив 2019“ 

Кметът дойде със закъснение на сесията и не можа да чуе позицията на групата. Нямаше го, когато Стефан Послийски /ПФ/ попита за заплатите на изпълнителния директор Кирил Велчев, Светлана Куюмджиева и администрацията във ОФ „Пловдив 2019“, чийто щат за тази година е раздут до 56 бройки. Послийски настоява писмено да му бъде предоставена информация за бонуси, хонорари и допълнителни договори във фондацията. „Пловдив 2019“ има 11 млн. лева бюджет за тази година, от които 1,5 млн. лева са планирани за административна дейност. Патриотите също настояват за спирането на проекта за гей парада.

След сесията кметът заяви пред журналисти, че ако в Общинския съвет се внесе предложение за оставка на Куюмджиева, групата на ГЕРБ няма да го подкрепи. Според него във фондацията има достатъчно компетентни хора, които оценяват художествените качества на проектите. Коментарите могат да бъдат различни. Така било например и с дискусията, организирана от Жорж Трак, от която стана ясно, че всички сме траки, а не българи, допълни кметът.

Петя Манева е възмутена от гафовете в изложбата „Дим“, Николай Радев дава отпор на гей парада

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.