НАГЛОСТ! Ердоган иска „Света София“ в Истанбул пак да е джамия, а не

0
1701

Президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че държавната власт обмисля промяната на статута на известната бивша християнска базилика „Света София“.

По настоящем тя се води като музей, но Ердоган иска да се преобразува на джамия след провеждане на местните избори на 31 март, предаде агенция Франс прес, цитирана от Нова телевизия.

В интервю за тв канала ТГРТ Ердоган се мотивира с това, че така храмът ще може да бъде посещаван безплатно от туристите от всички вероизповедания. Той даде за пример намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички посетители влизат безплатно.

„Със „Света София“ можем да постъпим аналогично“, отговори Ердоган на зададен му журналистически въпрос.

Понастоящем входът в музея „Св. София“ е 60 турски лири (10 долара). Само преди няколко дни Ердоган заяви, че не подкрепя идеята „Света София“ да бъде превърната в джамия, защото това можело да има сериозни последствия.

Катедралата „Света София“ е най-значимият паметник на византийското изкуство. Изградена е в 6-и век (532-537 г.) по нареждане на император Юстиниан, който решил да увековечи славата на Константинопол, припомня ТАСС. Според преданията, на Юстиниян му се явил ангел и по представил плана за строителството на катедралата. Императорът мечтаел бъдещият храм да няма равен в света.

В продължение на близо 1000 години „Св. София“ е била най-големият християнски храм в света. След превземането на Константинопол от османците през 15 век „Св. София“ е превърната в джамия, допълнително са и пристроени минарета. През 1935 г. „Св. София“ престана да бъде джамия и бе обявена за музей.

По-голям християнски храм се появява едва след изграждането на ватиканската базилика „Свети Петър“ през 16 век. Тя и до днес е най-голямата църква в света./informiran.net/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук