АДФИ инспектира Община Благоевград заради съмнителна обществена поръчка

0
16306

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разгледа обществена поръчка за изграждане на LED осветление в Благоевград след сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ). Сигналът е подаден на 28 септември миналата година. Тогава АКФ алармира за нередности в допълнително споразумение по договор между общината и Обединение „LED светлина 2015“. Договорът на стойност 1 845 663,56 лева е сключен на 2 декември 2015 г.

Повече от година по-късно – на 6 юни 2017 г., двете страни сключват допълнително споразумение за още 433 363,19 лева, с което се възлага допълнителна строителна дейност поради възникнали непредвидени обстоятелства.

Оказва се, че за 45 от общо 47-те подобекта по проекта са били установени непредвидени обстоятелства, сред които: силно корозирали стълбове, липса на стълбове вследствие на извършено ПТП, дефектирали кабели, невъзможност да се преработят съществуващите двойни и четворни рогатки за монтаж на новите осветителни тела, неподходяща височина на осветителните тела и неподходящо местоположение на стълбовете.

На отговор на изпратено от АКФ заявление за достъп до обществена информация община Благоевград е отговорила, че преди възлагането на поръчката е направен задълбочен анализ на системата за улично осветление и е събрана информация за различните елементи. Според АКФ е съмнително, че след такъв задълбочен предварителен анализ се налага извършване на допълнителни дейности на стойност 433 363,19 лева.

От правния екип на АКФ напомнят, че възлагането на такива допълнителни строително-монтажни работи и изменението на договора са допустими от закона, но само при спазването на определени условия.

За да може възложителят да се възползва от възможността за изменение на договор за обществена поръчка, трябва да има непредвидени обстоятелства, които не могат да бъдат предотвратени и правят невъзможно изпълнението при договорените условия.

Констативните протоколи сочат, че обстановката на терен налага строително-монтажни работи извън посочените в договора. Не стават обаче ясни причините, поради които допълнителните дейности не са включени в първоначалния проект и договора от 2 декември 2015 г.

Освен това плащането по допълнителното споразумение е извършено на 7 юли 2017 г., въпреки че 20 дни по-рано Общинският съвет в Благоевград е отхвърлил предложението на кмета за промяна на поетия дългосрочен дълг и промяна на общинския бюджет, за да се заплати на изпълнителя.

Едва на 12 юли 2017 г., след като е било извършено плащането, кметът е внесъл предложението за втори път и то е било одобрено от общинските съветници.

В отговор на изпратения от Антикорупционния фонд сигнал от Агенцията за държавна финансова инспекция съобщиха, че ще инспектират Община Благоевград. Ще бъде извършена проверка за законосъобразност при сключване на допълнителното споразумение, за изпълнението на сключения договор, както и за извършените плащания по двете споразумения.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук