БСП пита Фандъкова, защо не прилага мерки срещу мръсния въздух

0
55717
Йорданка Фандъкова

Общинските съветници от БСП питат столичния кмет Йорданка Фандъкова, защо не прилага мерките срещу замърсения въздух.

Те обясняват, че с решение №855 от 06.12.2018 г. Столичен общински съвет прие промяна на механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период:

„Жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане и други на НИМХ, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев, т.нар. „зелен билет.“

Свъетницие от БСП коментират, че с това решение предприемането на съответните действия за реализиране на мярката „зелен билет“ се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

„През последните два дни в София сме свидетели на парадоксална ситуация. Свидетели сме не на прогноза за висока степен на замърсяване, а на наличиена няколкократно по-високи стойности от допустимите за замърсеност на въздуха. А управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие“, допълват те.

Общинските съветници от БСП питат: „Защо кметът Йорданка Фандъкова не изпълнява решение №855/2018 г. на СОС и не въвежда мярката „зелен билет“?Това решение за нея задължително ли е или е поредната пиар акция на Столична община, създаваща имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима? На кое място в приоритетите на кмета Йорданка Фандъкова се нарежда здравето на гражданите?“

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук