БСП притеснени крие ли МВР жертвите на пътя

0
13843
Снимка: iStock

Каква е политиката на МВР относно регистрирането и отчитането на престъпления и ПТП? Този въпрос отправи социалистът Иван Иванов към вътрешния министър Младен Маринов. 

Заедно с колегата си Георги Свиленски те очакват обяснение от министъра в рамките на парламентарен контрол.

Повод за питането са представените данни от Института за пътна безопасност, които установиха драстични разминавания между реалните данни и представената статистика от МВР за инцидентите и жертвите на пътя.

Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност коментира, че от МВР мерят работата си с намаляване на жертвите на ПТП. Оказва се обаче, че разминаването е такова, че август месец броят на загиналите по пътя е по-малък от този, който е в септемврийския бюлетин на силовото ведомство.

Освен това на заседание на вътрешната парламентарна комисия заместник-вътрешният министър Красимир Ципов е признал пред законотворците, че полицейски шефове крият реалните данни за престъпленията.

Обществото трябва да знае колко са реалните жертви на пътя и каква е действителната криминогенна обстановка в страната, заяви пред репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ Иван Иванов.

Нов държавен орган за надзор над пътната безопасност е поредната ПиАр идея на правителството, критикува още Иванов. По думите му е важно е да се знае кой е отговорникът.

Вариант е пътната агенция да влезе в Министерството на транспорта, а пък КАТ да налага по-строги контрол според левицата.

Не виждам защо трябва да се прави поредния нов орган по пътната безопасност, посочи социалистът и припомни, че в момента има междуведомствена комисия по безопасност по движението, както и отговорни министерства.

Снимка: Информационна агенция БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук