Бисер Петков: Няма да ощетим хората с увреждания (ОБНОВЕНА)

Социалният министър поясни, че от 15-то до 25-то число Агенцията по социално подпомагане изплаща добавките за месец декември

0
12278

Никой няма да бъде ощетен по отношение на изплащането на месечните добавки. Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По думите му се прави всичко възможно да се гарантират правата на хората с увреждания.

Социалният министър поясни, че от 15-то до 25-то число Агенцията по социално подпомагане изплаща добавките за месец декември.

Петков отбеляза, че механизмът на плащане е да се изплащат сумите за предходния месец.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Припомняме, че омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до министър Петков, в което настоява да няма забавяне на плащанията и хората с увреждания да си получат парите до края на настоящия месец.

Министърът подчерта, че наистина в закона е записано, че социалните инвалидни пенсии в непълен размер се прекратяват, но те се трансформират в по-голяма месечна финансова подкрепа.

Той обясни, че някои от хората с увреждания до сега не са получавали месечна добавка за интеграция и затова трябва да подадат декларация, чрез която да заявят упражняване на правото и да посочат по какъв начин искат да получават парите си.

Петков добави, че за всички 500 000 души, които до този момент са получавали месечна добавка процедурата ще бъде направена по служебен път.

По отношение на безплатните е-винетки за хората с увреждания, социалният министър заяви, че всяка година през януари има струпване на хора с увреждания за получаване на винетки.

Петков подчерта, че до 15 януари вече над 40 000 е-винетки за хората с увреждания са обработени от системата.

По думите му се прави всичко възможно, за да се улеснят хората, като заявленията могат да се подават не само чрез декларации на място, а по пощата и чрез електронната система.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Припомняме, че във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

На 6 декември 2018 г. окончателно бе приет закона за лична помощ.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. създаването на Държавната агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания.

Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.

След извънредната среща при премиера на 28 ноември, майките получиха уверение, че някои текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преработени. Работна група се събра по спешност в парламента, за да намери решения по спорните моменти.

Майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ през идната година, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук