Близо 300 задържани преди протеста на „жълтите жилетки” в Париж (СНИМКИ)

0
13131

Полицията в Париж е задържала близо 300 души преди планираните за днес антиправителствени протести на „жълтите жилетки“. Властите се притесняват демонстрациите да не прераснат в насилие за трети пореден уикенд, информира АФП.

През миналия уикенд Париж се превърна в сцена на най-големите сблъсъци между демонстранти и полицията за последните няколко десетилетия.

Към 08,40 часа тази сутрин полицията вече е задържала 278 души.

Около 8 000 полицаи и бронирани машини са мобилизирани за опазване на обществения ред. Извършват се проверки на хора на железопътните и автобусни спирки, както и на горещи точки в центъра на столицата.

Източник, запознат с операцията, разкри пред АФП, че най-малко 34 души са арестувани за притежание на маски, чукове, прашки и камъни, които могат да бъдат използвани срещу силите на реда.

Магазини, музеи, Айфеловата кула и много метростанции са затворени, а голяма част от центъра е блокирана. Футболните срещи и концертите са отменени.

През миналата седмица повече от 200 автомобила бяха подпалени, а Триумфалната арка беше надраскана от вандали. Франция беше в шок, а правителството на президента Еманюел Макрон изпадна в най-голямата си криза до момента.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер обяви, че очаква няколко хиляди души да се съберат в Париж, след като през миналата седмица бяха преброени 8 000 протестиращи.

Общо в страната са мобилизирани 89 000 полицаи и дузина бронирани машини. За първи път от десетилетия се изваждат бронирани машини в Париж.

Американското посолство предупреди гражданите на САЩ в Париж да избягват събирания, докато Белгия, Португалия и Чехия посъветваха жителите си да не посещават Париж през уикенда.

„Жълтите жилетки“, някои от тях още повече се радикализираха, искат повече отстъпки от правителството.

Протестите започнаха преди три седмици, първоначално срещу вдигането на такси върху горивата, но впоследствие се разшириха и засегнаха и други проблеми, включително реформи в образованието.

По-рано тази седмица правителството обяви, че налага 6-месечен мораториум върху увеличаването на непопулярна такса върху горивата.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

Нов уикенд на протести във Франция (СНИМКИ)

Изображение 394085

Изображение 394088

Изображение 394084

Изображение 394087

Изображение 394086

Изображение 394083

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук