Блокирани са Проходът на Републиката и АМ „Хемус“ край Каспичан (ОБНОВЕНА)

Протестиращи от Петрич се отправиха на автошествие

0
6824
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / dailypress-bg.com

Проходът на Републиката Хаинбоаз е блокиран от протестиращи. Близо 200 души излязоха на пътното платно, за да препречат движението, но полицията преди това го беше отклонила по обходни маршрути, съобщи репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Информацията е към 17:40 часа.

И двете платна на АМ „Хемус“, при пътен възел Каспичан, както и първокласният път Русе – Варна, който минава над нея, са блокирани от жива верига.

Там са протестиращи от Шумен, Разград и Търговище.

Има дълги колони от чакащи и в двете посоки, съобщи БНР.

По-рано днес протестиращите блокираха за кратко движението на пътен възел „Белокопитово“ на АМ „Хемус„.

Жандармеристи и гранични полицаи не позволиха да бъде блокиран граничният пункт „Кулата„. Органите на реда не допускат хора, придвижващи се пеша на магистралата.

Целта е да не се стигне до блокада на границата с Гърция, информира БНР.

Протестиращи от Петрич се отправиха на автошествие. Те недоволстват срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост.

Протестиращите се събират в центъра на село Кула.

В Благоевград, недоволните от ситуацията в България се готвят за автошествие. Организаторите са получили разрешение, според което колите могат да преминат по няколко булеварда в града, но нямат право да излязат на първокласен път Е-79. Това беше първоначалното намерение на недоволните.

В Разлог и в Банско също има протести. Не е блокиран пътят за ГКППП „Илинден“. От Гоце Делчев обаче се заканиха да затворят пътя за Гърция при село Костадинци след 13 часа.

Протестиращите от Сливен се отправиха на автошествие за блокада на пътен възел Петолъчката.

На пътя Ловеч-Троян има засилено полицейско присъствие. Там са разположени и части на жандармерията. Протестиращите са малко над 50 души, но продължават да се събират. Те нямат разрешение да блокират пътя.

В Тетевен пред сградата на общината има митинг.

Проходът на Републиката след 16 часа може да бъде затворен. Такова предупреждение са отправили организатори на протеста. Важната пътна артерия свързва Южна със Северна България. Очаква се преминаването на автомобили да бъде затруднено между 16 и 21 часа. Безработицата в малката община Гурково надхвърля 17%. В началото на седмицата местни жители блокираха прохода за кратко с искане за по-високи доходи.

Към 12 часа в страната се очаква да започнат протестни шествия срещу високите цени на горивата в Шумен, Бургас и Габрово.

Следобед са обявени демонстрации във Враца, Стара Загора, Хасково и Димитровград.

Около 100 протестиращи срещу високите цени на горивата затвориха пътен възел Петолъчката в посока Бургас. Те се придвижват към възела за Котел и може да затворят него, а да освободят пътя към Бургас.

Протестиращите забиха кръст на Петолъчката, като знак, че им е изчерпано търпението и поискаха оставката на правителството и смяна на системата.

Не е ясно колко дълго ще остане затворен пътният възел или кой участък ще бъде затворен. Към момента няма напрежение между полиция и демонстранти.

В Бургас няма блокиране на пътища. В града се провежда автошествие. Мнозина зареждат гориво за по 20 стотинки като форма на протест срещу цените на горивата и монополите. Обстановката е спокийна. В 14 часа участниците ще се съберат пред общината.

В Пловдив около 50 души се събраха пред сградата на Общината с искане за социална справедливост и по-висок станадарт на живота. В началния час – 11 часа се появиха едва няколко души, които се оказаха по-малобройни от полицейските служители. Едва час по-късно нарасналата група премина по централната улица на града и призова пловдивчани да ги подкрепят. Според организаторите, хората вече са обезверени.

От Брюксел премиерът Борисов определи протестите в България като „малки„. Той е в белгийската столица заедно с лидерите на страните от ЕС, които одобриха проектоспоразумението по Брекзит.

„Вчера бяха много малки. Вчера всички заедно сигурно бяха една десета от срещата на ГЕРБ – предприемачи в Поморие. Факт е, че от две години по-ниска цена на горивата не е имало. Никое правителство не е обичано от всичко, от всички в Европа. Именно това, че всеки може да демонстрира, да прави протести, мисля, че е висша степен на демокрация“, каза Борисов.

Според премиера не трябва да се затварят улиците, защото се пречи на движението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук