Британското правителство готви страшна секира за европейските граждани – ударът ще се усети веднага

0
1394

В британския парламент започва дебат по план „Б“ за излизането на Великобритания от ЕС. Британското правителство ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако страната излезе от Европейския съюз без споразумение, се казва в декларация на Министерството на вътрешните работи.

Премиерът Тереза Мей ще се опита да убеди депутатите да подкрепят ревизирана стратегия за развода между Лондон и Брюксел. Част от поправките, залегнали в новия вариант на документа имат за цел да избегнат напускането на ЕС без сделка, което било довело до хаос, смятат анализатори. Ще се търси и консенсус за т.нар. предпазна мярка за ирландската граница. Мей иска да си осигури подкрепа в парламента, преди да търси гаранции от Брюксел. Гласуването на ревизирания план се очаква тази вечер, но е възможно то да бъде отложено.

Междувременно в декларация, разпространена от вътрешното министерство на Великобритания се казва, че правителство ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без споразумение. За определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство с цел работа или образование. Но ако остават повече от три месеца ще трябва да подадат заявление за „Временно разрешение за престой на европейци“.

За престой, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата нова имиграционна система, основана на квалификация и умения, която ще влезе в сила през 2021 г., се посочва в декларацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук