Делко Шатов – човекът, който „щави” държавата с ДДС и акциз покрай немската регистрация SHA и S!

0
Схемата се използва, за да се избягва плащането на данък за мощните автомобили. По този начин държавата е ощетена от събирането на приходи в хазната

Ревизорите на Националната агенция по приходите (НАП) София проверяват дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица. Проверяват се също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли.

Емблемата на схемите с автомобили с немска регистрация у нас е лицето Делко Шатов. Проверка на wow-media.bg в Търговския регистър показва, че Шатов е свързан или участва в следните фирми:

„ЕВРОЛИНК Мениджмънт” ООД, с ЕИК 201696616, представлявано от своите законни представители Евгения Иванова Никова, Делко Манов Шатов

„ЕВРОЛИНК СЕРВИЗ“ ООД, с ЕИК 204307568, с МОЛ: Николай Делов Шатов

„ЕУРО-ЛИНК“ ООД , ЕИК: 102249713, с МОЛ: Делко Манов Шатов

„ЕВРОЛИНК ДС“ ООД , ЕИК: 201090935 с МОЛ: Делко Манов Шатов и Станислав Иванов Благоев

Към днешна дата Шатов се изживява за един от най-големите тарикати и основен съветник на редица родни баровци и богаташи по въпросите как да “врътнем” държавата без да плащаме ДДС и акциз върху скъпите автомобили с немска регистрация. Шатов предлага най-различни услуги, включително и тази как да управляваш скъп автомобил в България, въпреки че нямаш официални доходи, а имаш само черни пари. Една от схемите, които той предлага на своите клиенти, е “врътката” уж да управляваш колата под наем. Автомобилът се записва на трето лице, а реалният собственик уж я наема от него.

Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с „SHA-регистрация“, уточняват от приходната агенция.

„Модата” да се шофират луксозни автомобили, за които се твърди, че са наети в Германия, датира от десетина години. Схемата се използва, за да се избягва плащането на данък за мощните автомобили. По този начин държавата е ощетена от събирането на приходи в хазната.

Регистрационните табели, на които са изписани инициалите SHA и BB, са регистрирани в малките градчета Боблинген или Швабиш Хал в областта Баден Вюртенберг.

Данъчните ще направят проверки за това къде е реалното място на стопанска дейност на немските дружества, от които се твърди, че са наети колите, и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси, уточняват от приходната агенция.

За да установят дали става въпрос за схеми за данъчни измами, българските данъчни ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС и чрез други начини за административно сътрудничество.

Освен това, ревизорите ще извършат насрещни проверки и в офисите на българските дружества, наематели на луксозните возила.

Шофьорите на лимузините също ще бъдат подложени на щателни ревизии.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.