Депутати от ГЕРБ отлагат електронното гласуване

0
1192

Депутатите от ГЕРБ и ОП Данаил Кирилов, Христиан Митев, Емил Димитров – Ревизоро и Искрен Веселинов внесоха в деловодството на парламента и до председателя Цвета Караянчева законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Главните промени, които се предвиждат в предложението на депутатите от управляващото мнозинство, са свързани с отлагането на машинното и електронното гласуване във всички секции, както и с отпадането на номерата пред политическите партии и коалиции в изборните бюлетини.

Със законопроекта се цели да се подобри правната рамка, за да се създаде по-ефективен процеса на организация и произвеждане на избори, пишат вносителите в своите мотиви към предложението.

Според тях отпадането на номерата пред партиите, коалициите и инициативни комитети в избирателните бюлетини е важно, защото по този начин ще се избегне феномена „15/15“, при който гласоподавателите дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на политическата формация.

Предлага се и да се отложи въвеждането на машинното гласуване във всички секции. Припомняме, машинното гласуване трябваше да е факт за изборите за ЕП догодина пролетта.

Според предложението се предвижда ЦИК да продължи да определя секциите, в които да има машини за гласуване, но техният брой да бъде над 1 000. Машинното гласуване обаче не трябвало да се провежда в секциите с по-малко от 300 избиратели в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора, и на корабите с български флаг. Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения вот.

В предложението е посочено и че дистанционното електронно гласуване трябва да бъде реализирано поетапно. То е бързо и лесно за избирателите, но в същото време криело много рискове като грешки при броенето, погрешен вот поради грешно отбелязване и други.

В същото време дистанционното електронно гласуване, макар и удобно за потребителя, изисква специфични компютърни умения. За разлика от останалите електронни услуги, при електронното гласуване има допълнителни стъпки, свързани с гарантиране на сигурността. В тази връзка са необходими допълнителни проучвания и създаване на допълнителни защити до цялостната реализация на дистанционно електронно гласуване„, предлагат управляващите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук