Педиатри настояват да се създадат два хосписа за деца с тежки увреждания. Единият да е в Северна, другият – в Южна България. Медиците искат и да не бъдат закривани домовете за медико-социални грижи във Варна, Бургас и Стара Загора, съобщи БНР.

Пред общественото радио проф. Радка Тинчева, (началник на отделението по клинична генетика) в Детскатата болница „Иван Митев“ каза, че тези домове трябва да станат центрове за комплексни грижи.

„Става въпрос за деца, които са с тежки заболявания, хронични. Тези деца имат нужда да бъдат в специализирано медицинско заведение. Няма как да излязат от тези домове, както досега бяха наричани. Те би трябвало да останат в такива медицински заведения, където може да им бъде предлагана медицинска, а и психологическа помощ на родителите“, смята проф. Тинчева.

Според нея децата с тежки увреждания трудно биха могли да се отглеждат в така наречените „центрове за настаняване от семеен тип“.

Има правилник за устройството на център за комплексно обслужване. Там е заложена палиативната грижа, там са заложени всички видове продължителна рехабилитация, долекуване.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.