Дойче веле гръмна с новина за ZeroCovid за твърд локдаун в цяла Европа

0

Инициаторите призовават за спиране на работата в заводите, офисите и училищата в Европа, както и на строежите

В Европа се разпространява петиция с призив за твърд локдаун заради разпространението на COVID-19. Авторите на документа започнаха кампания ZeroCovid, чиято цел е нулево нарастване на броя на заразените с вируса SARS-CoV-2, пише „Дойче Веле“.

Инициаторите призовават за спиране на работата в заводите, офисите и училищата в Европа, както и на строежите. Предлага се също да се правят отчисления за „вноска солидарност“ от печалбата на компаниите, от големите транзакции и от особено високите доходи.

Защитата на здравето не противоречи на демократичните права, подчертават създателите на петицията.

Жертвите на COVID-19 по света надхвърлиха 2 милиона души, а общият брой на заразените със SARS-CoV-2 вече е над 94.2 милиона. Излекуваните вече са близо 87.3 милиона души, показват данните на Worldometers.

Само в САЩ – най-засегнатата от пандемията страна според статистическите данни, заразените са над 24 милиона, а починалите – над 400 хиляди.

В Индия носителите на вируса са над 10.5 милиона, а жертвите над 152 хиляди. В Бразилия близо 8.4 милиона души са се заразили, а смъртните случаи са над 208 хиляди.

Стремително нарастват и показателите в Русия, където над 3.5 милиона души са дали положителни тестове. Смъртните случаи там, според медицинската статистика, са над 64 хиляди, но според други източници са поне три пъти повече.

Бързо се влошава ситуацията във Великобритания заради разпространяващата се там по-заразна мутация на коронавируса. Заразените на повече от 3.3 милиона души, а смъртните случаи – над 87 хиляди.

В негативната статистика следват пет държави с повече от 2 милиона носители на вируса: Франция, Турция, Италия, Испания, Германия.

В първата десетица вече преобладават страни от Европа, а не от Латинска Америка.

По показателя смъртност на 1 милион население най-тежко е положението в Сан Марино (1913 жертви на 1 милион население), Белгия (1747 на милион) и Словения (1501 на милион).

Следват Босна и Херцеговина, Италия, Чехия, Северна Македония, Лихтенщайн, Великобритания. На десето място е България с 1222 жертви на 1 милион население.

Blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.