Дончев: Има изключение в Закона за обществените поръчки по казуса за АМ „Хемус“

Щ

0
4682

Има ясни правила кое е държавна помощ и кое не е. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев по-рано днес в отговор на данните, изнесени от БСП, че неправомерно е предоставена държавна помощ в размер на 1.3 млрд. лева на държавното дружество „Автомагистрали“.

Припомняме, че вчера, 13 януари, лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще сезира Европейската комисия за неправомерно предоставяне на държавна помощ в размер на 1.3 млрд. лева на държавното дружество „Автомагистрали“ за строителството на АМ „Хемус“, без да има обявен търг.

Има категоричен текст в Закона за обществените поръчки (ЗОП) и в приложимата директива, където детайлно е описана процедурата. Поръчката според закона е вътрешно възлагане между страни, които са на едно и също подчинение.

Ако едно дружество е 100% собственост на възложителя и това е типичната му дейност, тогава може да не се прилага пълната процедура по Закона за обществените поръчки„, обясни Дончев. Следователно когато даденото дружество, което ще строи, е собственост на възложителя и се управлява от възложителя, може да не се прилага цялата процедура по ЗОП.

Това е вид изключение в самия закон и е позволено да няма обществена поръчка, категоричен беше вицепремиерът.

Междувременно от АПИ заявиха, че „Автомагистрали“ ЕАД, което ще строи отсечката на магистралата, няма сключени договори с подизпълнители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук