Д-р Кунчев: Без паника, но и без подценяване на грипа

0
12262

При грипа нещата са много динамични. Това посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод обявената грипна епидемия в няколко области в страната.

Той изрази мнение, че областите, които са предепидемични – Перник, Пазарджик, Русе и Ямбол – също ще обявят епидемия до дни.

Д-р Кунчев обаче беше категоричен, че няма да се стигне до пик на заболеваемостта общо за страната през тази седмица и допълни, че тази година тя е по-ниска спрямо 2018 г.

Той посочи, че най-вероятно епидемичните стойности ще бъдат достигнати към края на януари.

Здравният инспектор уточни, че не всички области изпадат в епидемия едновременно. Първите засегнати вероятно ще излязат от епидемия до 10 дни, заяви той и обясни, че грипът прави остър връх много бързо. Също толкова бързо обаче заболеваемостта спада – в рамките на 2 седмици.

Грипът бързо ни „сграбчва“, посочи д-р Кунчев и допълни, че при други респираторни инфекции нещата започват като хрема и кашлица. При грипа водещи са общите симптоми – главоболие, температура, силна отпадналост, мускулни болки, обясни той.

Според него най-честата грешка е подценяването на заболяването.

Болни продължават да ходят на работа и заразяват колегите си, посочи д-р Кунчев и увери, че се правят опити поне в детските заведения да се организира по-ситна цедка и да не се допускат болни деца. Често обаче колегите влизат в разправии с родители, които настояват да оставят детето си, което е с видими симптоми на грип, каза той.

Д-р Кунчев беше категоричен, че предаването на грипа е толкова бързо, че ако е започнала епидемия, няма какво да я спре.

Той обаче е убеден, че въпреки че мярката за спиране на учебните часове няма да спре епидемията, тя ще намали интензитета и по-малко деца ще се разболеят.

Когато става въпрос за чиста вирусна инфекция, антибиотикът няма да помогне при грип, посочи здравният инспектор и допълни, че само лекар може да прецени кога вирусна инфекция се е насложила с бактериална.

Д-р Кунчев подчерта, че особено трябва да внимават възрастните хора, тези с хронични заболявания или при задържане на клинична картина. Ако симптомите не отшумят до седмица, трябва да се потърси лекарска помощ, посъветва той.

Причината е, че са възможни усложнения. По думи на здравния инспектор около 160-180 са развитите пневмонии за седмица., категоричен бе д-р Кунчев.

Припомняме, че вчера беше обявена грипна епидемия за четири области в страната – Стара Загора, Бургас, Шумен и Силистра. 

От сряда епидемия ще бъде обявена и в Русе, очаква се и във Варна.

Засега в грипна ваканция излизат само учениците в Стара Загора – от 16 до 18 януари, и в Бургас и Поморие – до 18-ти. Очаква се обаче тези дни да бъдат разпуснати и децата в Шумен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук