ЕКСКЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Румен Гечев: Боил Банов е невинен до доказване на противното – компетентните органи да преценят изнудван ли е

0
22849
Румен Гечев

Потърсихме Румен Гечев от БСП за коментар на репликата му, че министър Боил Банов е невинен до доказване на противното, но и че се е прострелял в крака, защото не е докладвал за изнудването си чрез записи на премиера Борисов, ГДБОП и ДАНС. Професорът, който бе икономическото гуру в кабинета „Виденов“, коментира още дали скандалите около Елена Йончева няма да я девалвират, защо на конгреса на червените имаше дефицит на думи като „социализъм“ и „ляво“ и възможно ли е президентът Радев да пренареди публичното пространство с нова политическа формация.

ИНТЕРВЮ НА СИМО РУСЕВ, ПИК

– Проф. Гечев, за разлика от повечето ваши колеги, направихте изненадващ коментар, че министър Боил Банов е невинен до доказване на противното. Разбира се, казахте го с уговорката, че той се е прострелял в крака, защото не е докладвал за това, че е изнудван със записи, нито на премиера Бойко Борисов, нито на ГДБОП, нито на ДАНС. Поддържате ли тази си теза?

– Аз изказвам тези, само които поддържам. Това се потвърждава и от днешното развитие на нещата. От интервюто на Банов от тази сутрин. Няма нещо ново, което да кажа по темата. Странният факт, че той не е уведомил компетентните органи, че е изнудван, поражда много големи съмнения, че има нещо нередно в цялата тази история. Но пак казвам – има си следствие, има си прокуратура, има си съдебни органи. Те трябва да преценят кой крив, кой прав.

– Съвпадение или режисура беше, че обвинението срещу Елена Йончева за пране на пари през КТБ, а и последвалият скандал „Ало, Банов съм“ съвпаднаха по време с конгреса на БСП?

– Не, не мисля, че има нещо общо. Няма как да знам, защото нито аз съм подавал сигнали, нито съм приемал. Конгресът на БСП беше насрочен много отдавна. Така че от страна на БСП това няма как да е организирано. Може да е организирана атаката срещу Йончева преди конгреса от нашите политически опоненти. От кого и как – не бих се впуснал да гадая. Но няма как БСП да участва в организиране на нещо около собствения си конгрес.

– С декларация от конгреса Йончева беше героизирана. Същевременно не преиграват ли тя и Корнелия Нинова с поредната атака срещу ГЕРБ?

– Не знам какво се нарича преиграване, защото всеки български гражданин е длъжен, когато получи сигнал за корупция, да го предаде на компетентните органи. И тъй като става дума за голям скандал, Елена Йончева просто е изпълнила задължението си. Не съм чул от колегите си те да отправят обвинения и да квалифицират някого като престъпник или нарушил законите, но явно съмненията са сериозни. Не виждам защо трябва да се раздува такава голяма кампания. Нека оставим прокуратурата и следствието спокойно да свършат работата си. И колкото по-бързо и по-точно работят, толкова по-бързо ще стане ясно дали тези факти, които бяха изнесени, са достатъчни за обвинение. В една демократична страна си има органи, които решават този въпрос.

– Дали обаче цялата тази шумотевица и вкарването на Елена Йончева в оборот от поредица нескончаеми скандали няма да се обърне като бумеранг срещу нея и хората да си кажат: „Аман от тази“?

– Елена Йончева е добре позната на българската общественост, тъй като едва ли някой ще отрече, че тя има сериозни документални филми в изключително горещи точки на планетата. Аз като съм ги гледал, винаги съм се учудвал на смелостта на тази крехка жена, която в много рискови ситуации е правила свидетелства, които са излъчвани не само по БНТ, но и по телевизии в чужбина. Предполагам, че като опитен и разследващ журналист, тя много внимателно е проверила фактите, доколкото това е възможно. Журналистите все пак не разполагат с инструментите на следствените органи. Но мисля, че нейната информация ще излезе вярна.

– Понеже споменахме конгреса на БСП, не ви ли притеснява, че на този форум не се чуха думи като „ляво“ и „социализъм“?

– Напротив, аз чух такива думи в самата „Визия за България“. Многократно се използват термини за социалната държава, в това число и по визията за развитието на Европа. Това, което ние предлагаме, е активното участие на държавата в икономическите процеси, по примера даже на развитите икономики в Европейския съюз. Нашият призив е за социална и социално отговорна Европа. Това са призиви и насоки за развитие, които изцяло се вписват в левите идеи и левите политики.

– Как ще коментирате едно друго съвпадение – че президентът Румен Радев, който доскоро не искаше предсрочни парламентарни избори, вече говори като Корнелия Нинова – че вече не е въпрос дали, а кога ще са те?

– Какво чудно има в това, че има съвпадение. Съвсем естествено е като най-голямата опозиционна партия БСП да показва кривиците на правителството и да търси алтернативни варианти за развитие. И на основата на обективен анализ да твърди, че това правителство не бива да завършва мандата си, тъй като то води България в грешна посока. А по оценка на институциите на Европейския съюз, не според БСП, ние, за съжаление, сме страната с най-високо равнище на корупция, ние сме последната страна по икономическо развитие и стандарт. Това са категорични оценки. Да не пропускаме, че чуждите инвеститори панически напускат страната. Близо 1000 процента са намалели инвестициите за последните десетина години от управлението на ГЕРБ. И това са обективни факти, които няма как да бъдат премълчавани. Няма опозиция по света, която би премълчала такива факти. Следователно ние много отдавна искаме предсрочни парламентарни избори. А това, че мнението на президента в отчета за двете му година на поста като държавен глава съвпада с нашето, е нещо напълно логично и няма нищо сензационно. Още повече че много отдавна има сериозно напрежение между президентската институция и ГЕРБ. И това е защото ГЕРБ иска президентът да си мълчи, докато се шири корупцията, докато гърмят скандал след скандал всеки ден. Аз съм категорично на страната с констатациите и заключенията на президента Румен Радев.

– А дали има потенциал Радев да пренареди политическото пространство с прокламираната от него възможност за нова формация, каква би била тя?

– Не съм упълномощен и няма как да коментирам от името на г-н президента. Но пак казвам, че неговите оценки са точни, тъй като той дава отрицателна оценка на статуквото в България. Негово задължение като президент на всички българи е да каже, вероятно има и други варианти, защото процентът на българите, които харесват този начин на развитие на България, е много малък. От Терминал 1 и Терминал 2 всяка година продължават всяка година да изтичат по 60 000 души. Много малко се връщат. 10 години ГЕРБ лъжат, че ще ни приемат в Шенген. Техните събратя в ЕС  мнозинството на Европейската народна партия, не ги иска, тъй като не отговарят на условията. Очевидно е. При това положение българите трябва да търсят нов вариант.

– Дали БСП би разширила електоралното си пространство с формацията на Радев?

– Не бих могъл да се произнеса за нещо, което не сме видели каква програма ще има.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук