Снимка/източник: Пресцентър ГЕРБ

Кибер атаки могат да засегнат всяка сфера на обществения живот. Около това се обединиха участниците в конференцията „Технологии и единен цифров пазар: възможности и предизвикателства“.

Темата е в политическия дневен ред, заяви българският еврокомисар Мария Габриел. Темата е важна не само за бъдещето на Европа, но е важна и за България, изтъкна тя. По думите й дигитализацията е символ на нещо позитивно.

България и Люксембург са сред страните, които бележат най-голям ръст на развитие на сектора. Габриел иска в центъра на процеса да е човекът, затова и настоява да се спазват човешките права. Според нея са нужни повече инвестиции в дигитализацията.

2 милиарда евро дава ЕК за киберсигурност. Напредва създаването на новата европейска Агенция по киберсигурност, стана ясно от думите на българския еврокомисар.

Цифровизацията е предизвикателство пред света, според заместник-председстелят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Проблем е липсата на квалифицирани кадри.

80 милиона европейски граждани нямат елементарни познания по информационни технологии, поясни той.

И столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя на нуждата да се инвестира в единен цифров пазар. Най-големият ресурс на страната и града са младите хора, според нея. Затова са нужни инвестиции в дигитализацията.

Фандъкова се похвали с това, че още в трети клас се учи компютърно моделиране в столичните школа, а в стотици училища има смарт класни стаи. Кметът обаче иска повече дигитализация.

Бившият финансов министър Симеон Дянков посочи, че индустриалните работни места намаляват на Запад и се увеличават на Изток. Подемът на технологичен напредък ускорява растежа на фирмите.  Най-лесно се усвояват дигитални умения от децата между 1-6 годишна възраст, според него. Трябва ни общ пазар, настоя Дянков пред еврокомисар Мария Габриел.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.