ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела

0
9222

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини призова във Венецуела да се проведат нови избори, предаде Дойче веле.

Тя допълни, че ЕС изразява подкрепата си за парламента на страната, чийто председател Хуан Гуайдо обяви, че поема президентските функции в страната на фона на многохилядните протести срещу Николас Мадуро.

Припомняме, че ЕС не признава за легитимно преизбирането на Мадуро на президентския пост и го призова да не встъпва във втори мандат.

По думите на Могерини, венецуелският народ иска демокрация и възможности свободно да взима решения за собствената си съдба.

На свой ред председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че мандатът на Николас Мадуро е нелегитимен.

„Надявам се, че цяла Европа ще се обедини в подкрепа на демократичните сили във Венецуела. За разлика от Мадуро, парламентарната асамблея и Хуан Гуайдо имат демократичен мандат от гражданите на Венцеула“ – коментира Туск.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също изрази подкрепа за Гуайдо.

„Внимателно следя събитията във Венецуела. Гуайдо има демократична легитимност, за разлика от Мадуро. Трябва да се уважават протестите иправото на свободно изразяване на народа, който не може повече да търпиглада и произвола на Мадуро“ – пише председателят на ЕП в Туитър.

Федерика Могерини увери, че ЕС е готов да съдейства за „възстановяването на демокрацията и правовия ред във Венецуела с помощта на политически процес, съответстващ на конституцията“.

Хуан Гуайдо призова чуждите дипломати да не реагират на исканията на Николас Мадуро те да напуснат страната.

По-рано Мадуро заяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ заради подкрепата им за Гуайдо и че дава 48 часа на американските дипломати да напуснат страната.

„Информирам всички ръководители на дипломатически мисии и акредитираните във Венецуела чужди представители, че държавата желае тяхното дипломатическо присъствие в страната ни да продължи“ – се казва в официално изявление на временно изпълняващия президентските функции.

Конституцията на Венецуела дава възможност на председателя на парламента легитимно да поеме президентските функции.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук