Еколози от WWF настояват за оставката на Нено Димов

0
5431

Еколозите от международната природозащитна организация WWF готвят протесни действия, с които искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Затова настояват от WWF преди да внесат доклада „Хлъзгави склонове – защита на Пирин от неустойчиво развитие“ в деловодството на Министерския съвет.

Протестните действия са предвидени за 24 януари пред сградата на Министерския съвет. Недоволството на природозащитната организация е породено от политиката на МОСВ спрямо Национален парк „Пирин“ и Натура 2000.

Калина Бояджиева от WWF обясни, че докладът е издаден преди една година и той представлява една визия за устойчиво развитие на туризма в Пирин.

Докладът предупреждава, че районът на Банско губи много от едностранното и непрозрачно разширяване на ски зоната и предлага конкретни стъпки за осигуряване на устойчиво бъдеще за Пирин.

Бояджиева поясни, че докладът съдържа още по какъв начин се е отразило на Пирин неустойчивото му управление до настоящия момент. Освен това докладът давал алтернативни решения за целогодишен туризъм.

„Национален парк „Пирин“ осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, а годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро“, изтъкна тя.

Бояджива изрази съжаление, че в рамките на една година не се е обърнало внимание на доклада, но в същото време в обществото се наслагвало мнението, че еколозите се опитват да спрат развитието на туризма.

„За природосъобразни и законосъобразни действия за опазване и развитие на Национален парк „Пирин“, които могат да носят много печалби“, поиска тя.

До настоящия момент в Пирин е нарушаван законът и затова от международната природозащитна организация настояват за едно законово приложение.

Наслагва се мнението, че опазването на природата е в разрез с благото на хората, но хората печелят именно от природата, констатира екозащитникът.

Природата може без нас, докато ние не можем без нея и затова е важно да се грижим за опазването ѝ“, завърши Бояджиева.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук