Еколозите от международната природозащитна организация WWF готвят протесни действия, с които искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Затова настояват от WWF преди да внесат доклада „Хлъзгави склонове – защита на Пирин от неустойчиво развитие“ в деловодството на Министерския съвет.

Протестните действия са предвидени за 24 януари пред сградата на Министерския съвет. Недоволството на природозащитната организация е породено от политиката на МОСВ спрямо Национален парк „Пирин“ и Натура 2000.

Калина Бояджиева от WWF обясни, че докладът е издаден преди една година и той представлява една визия за устойчиво развитие на туризма в Пирин.

Докладът предупреждава, че районът на Банско губи много от едностранното и непрозрачно разширяване на ски зоната и предлага конкретни стъпки за осигуряване на устойчиво бъдеще за Пирин.

Бояджиева поясни, че докладът съдържа още по какъв начин се е отразило на Пирин неустойчивото му управление до настоящия момент. Освен това докладът давал алтернативни решения за целогодишен туризъм.

„Национален парк „Пирин“ осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, а годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро“, изтъкна тя.

Бояджива изрази съжаление, че в рамките на една година не се е обърнало внимание на доклада, но в същото време в обществото се наслагвало мнението, че еколозите се опитват да спрат развитието на туризма.

„За природосъобразни и законосъобразни действия за опазване и развитие на Национален парк „Пирин“, които могат да носят много печалби“, поиска тя.

До настоящия момент в Пирин е нарушаван законът и затова от международната природозащитна организация настояват за едно законово приложение.

Наслагва се мнението, че опазването на природата е в разрез с благото на хората, но хората печелят именно от природата, констатира екозащитникът.

Природата може без нас, докато ние не можем без нея и затова е важно да се грижим за опазването ѝ“, завърши Бояджиева.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.