Елена Йончева: ГЕРБ се разправя бандитски с мен, ще покажем факти за корумпиран министър

0
6050

В момента обжалваме наложената ми парична гаранция. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева.  Тя е обвинена в пране на пари. Според обвинението сумата от 645 000 лева е получена във фирма, достъп до средствата, на която е имала Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

Не става дума за възнаграждение. Това са средства, които са отпуснати за закупуване на техника и за изработка на поредица от документални филми. До въпросния момент никога не съм имала техника, вземала съм под наем. Когато разполагаш с такава техника, си много по-мобилен, добави тя.

Дружеството, което дава средствата за тези филми, трябва да има юридически, финансов и счетоводен контрол над мен, да може да проверява как средствата са изразходвани. Лично за мен е по-удобно да ги преведат на моята фирма. Тогава те няма да имат контрол над средствата. Почти всички големи телевизии, корпорации, собственциите им имат различни офшорни фирми. Това е практика не само в България, но и в чужбина. Средствата са отпуснати срещу мое задължение по договор. Направили сме седем документални филма. Първият е в обсадения сирийски град Алепо. По нас е стреляно даже, докато снимаме. Смятате ли, че някой ще прави финансови машинации, отивайки в Алепо, откъдето не знае дали ще се върне. Направихме филм и в Украйна, след който влязох в черния списък на Пшорошенко заедно с още 30 журналисти. Това означава, че сме заплаха за националната сигурност. В Украйна също стреляха по нас, докато снимахме, каза социалистката.

Юристи от ТВ7 ми предложиха да сключа договор с тази фирма, логично е да предположа, че това е фирма на ТВ7. Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България, техниката и филмите са налични, добави тя.

В началото си мислех, че става въпрос за политическа репресия, но сега съм убедена, че случващото се е бандитска разправа, ГЕРБ се разправя бандитски с мен. Появяването на обвинението дойде, когато на един партиен форум Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети мерки. Как може да се каже, че ГЕРБ няма нищо общо, след като сигналът срещу мен е подаден от Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев. Ползата за управляващите от обвинението срещу мен е да бъде омаскарен един човек, да бъде накаран да си затвори устата и да бъде сплашен всеки, който иска да говори за всички безобразия на управляващите, подчерта Йончева.

Всички институции в България са замесени в грабежа, извършван в последните 10 години. Ще оповестим факти, с които ще покажем как тази корупция се е превърнала в норма. Ще разкрием конкретните механизми – става дума за министър и заместник-министър. Това разследване изцяло покрива информацията, която е дадена за България от Държавния департамент на САЩ – за корупция при големите инфраструктурни проекти. Още същия ден ще подадем и сигнал в прокуратурата, каза още Елена Йончева./novini.bg/

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук