„Дневният ред на министерството през 2018 година основно се доминираше от исканията на хората с увреждания. Радващо е, че завършваме годината с приети закони и удовлетворени искания“. С тези думи министър Бисер Петков представи отчета за работата си през изминалата година.

По думите му хората с увреждания вече ще могат да ползват по-улеснен начин социални услуги.

Законът за хората с увреждания влиза в сила от 1 януари и над 600 000 хора ще имат право на подкрепа.

„Около 500 000 получават и добавки за социална интеграция по действащия закон за интеграция на хората с увреждания“,  Петков.

Според него тези добавки ще се трансформират в новата по-висока финансова подкрепа. Министърът обясни, че лицата с трайни увреждания, които не получават такива месечни добавки, ще трябва да подадат декларация след 1 януари.

Става въпрос за близо 100 000 лица, които ще могат да упражнят правото си“, уточни Петков.

Остава една съвкупност от 48 000 пенсионери, които получават четвъртинка социална и инвалидна пенсия, ще трябва да подадат заявление до АСП за изплащане на финансова подкрепа.

През 2019 г. социалното министерство подготвя и нов тип закон за социалните услуги, който изцяло да реформира изцяло действащата система на социалните услуги с промяна в разбирането на социални услуги, как се получават и какво се разбира под тях.

Социалният министър отчете, че през годината са били подготвени и приети социалните пакети от закони за хората с увреждания, като по този начин са били удовлетворени техните искания.

По думите му това са изцяло нови закони, които поставят началото на реформи в социалната сфера.

Петков подчерта, че за да се осигури по-голяма финансова подкрепа за повече хора с увреждания, в бюджета на социалното министерство се консолидира ресурс в размер на 437 милиона лева за политики за хората с увреждания.

Той обеща, че Държавното обществено осигуряване (ДОО) ще бъде изчистено и освободено от нехарактерни плащанията, които нямат характер на осигурително плащане.

Социалният министър се похвали, че през 2018 г. е бил актуализиран и списъкът на медицинските изделия, като са добавени три нови изделия.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.