Здравният министър: Новият щам няма да промени сроковете за разхлабването на мерките (ВИДЕО)

0
2646

Няма да отпаднат сроковете за отпускането на мерките, въпреки навлизането на новия щам. Това каза във Варна здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Затова предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Първо започнахме със здравеопазването и възстановяването на плановия  прием, образованието и учениците от началното училище, сега ще с разхлабят секторите култура и спорт и след това ще наблюдаваме каква ще бъде тенденцията в България. Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме, за да можем да предприемем следващата крачка”, заяви той.

От 4-и февруари ще се върнат още три класа в училища. Това ще бъдат 37,5% процента от учениците. Така в училищата няма да имат повече от 40% от обучаващите се в тях.

Проф. Ангелов посочи, че вече повече педагози са пожелали да се ваксинират. „Изходните числа, с които започнахме с желаещите за ваксиниране в системата на образование се променят във възходяща посока. Изходното число беше 21%, сега надминаваме 30%”, отчете той. По думите му същата тенденция се наблюдава и в домовете за стари хора.

Здравният министър обясни, че в целия район, в който попадат Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, има готовност втора фаза от ваксинацията да се започне най-късно през февруари.

Налични са ваксините за поставянето на втора доза, увери проф. Ангелов. „Имаме от поръчаните дози от антигенните ваксини. За над 3 млн. души ще дойдат ваксини. Ако намалеят количествата, ще има за 2 млн. граждани, което е достатъчно за нашата държава”, допълни той.

Министърът обясни, че от 48 съмнителни проби за новия щам 43 вече са готови. От тях 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса  в Англия. Една от НЦЗПБ, ВМА и частна лаборатория. „Хубавото за този нов щам е, че се повлиява от налични ваксини. Второ, лечението до момента е същото”, каза той.

Проф. Ангелов обясни още, че се говори за въвеждането на общ сертификат за ваксиниране, но не и такъв за антитела, защото не се знае при какъв титър на антитела човек е защитен.

https://www.facebook.com/watch/?v=2560198064277342

monitor.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук