Изборът на изтребител – залог, докога ще издържи правителството (ОБНОВЕНА)

0
7555
Елена Поптодорова

„Изборът на изтребител е залог за това колко дълго ще управлява правителството.“ Това заяви бившият посланик в Америка Елена Поптодорова пред bTV по повод процедурата по избор на нови изтребители.

По думите ѝ всичко е сведено до личната сигурност на премиера.

Тя припомни, че са подавани оставки точно преди взимането на такива важни решения – едната стана тогава, когато България е имала възможност да проучва за своите залежи на газ.

Според нея трябва повече политически кураж.

„Премиерът Борисов иска да даде всекиму“, подчерта Поптодорова.

По думите ѝ той си представя, че като даде на Кремъл енергийните проекти, ще може да договори сделката за изтребителите със САЩ.

„Последното нещо, което Кремъл иска да види, е американски самолети, придобити от нас“, изтъкна бившият посланик в САЩ.

Елена Поптодорова подчерта, че процедурата по придобиване на изтребител е тотално объркана, защото експертите се произнасят и по нови, и по употребявани самолети.

Тя запита срещу кого ще седнат да преговарят четиримата български министри.

Според нея всичко е правено с вътрешнополитическа цел, отколкото да се търси оперативно решение на нещата.

Припомняме, че вчера правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Срещу процедурата ще гласуват от БСП, обявиха от столетницата. Въпросът е какви гласове ще събере управляващата партия ГЕРБ и до каква степен може да разчита на гласовете на всички депутати от малката коалиция на Обединените патриоти. Днес Веселин Марешки също обяви, че депутатите му няма да подкрепят доклада на Министерски съвет.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като „триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г.“

Бившият посланик коментира и изказването на зам.- главният прокурор Иван Гешев за това, че Николай Банев имал достъп до телефон в ареста и е подготвял хибридна война срещу България.

Тя поясни, че най-важното уточнение от думите на Гешев е, че тези разговори са водени не с официални руски лица, а с лобисти.

Поптодорова определи ситуацията по-скоро като затворнически скеч, като подчерта, че надали Путин ще вдигне телефона на Николай Банев.

По думите ѝ би било добре зам.-главният прокурор да каже какво се случва с работата на руски военни агенти в България, откъдето са били предоставяни комуникационни системи в Черна гора във връзка с опита за преврата.

„България винаги е била приемана за даденост от Русия“, изтъкна бившият посланик.

Според нея страната ни трябва да гледа своя собствен интереси еманципацията е ключът.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук