Извънредно в DAILYPRESS-bg.com! Окончателно: Съдът реши Алексей Петров оправдан по знаковото дело „Октопод“!

Кой е Алексей Петров

0
12999

Репортер по темата: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Специализирания наказателен съд

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров окончателно бе оправдан по знаковото дело „Октопод“, предаде репортер на агенция „Дейли Прес“.

Решението е на Специализирания наказателен съд.

Оневинен беше и соченият за дясна ръка на бизнесмена – Антон Петров – Хамстера.

Заедно с още няколко души Петров бе обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна. 

Делото започна през 2010 година, когато бившият съветник в ДАНС беше показно задържан в дома си. Тогава Петров определи ареста като „политическа репресия“. Това е делото „Малък Октопод“. Разследването на т.нар. „Голям Октопод“ не стигна до съда и беше прекратено. 

След отстраняването на скандално известната съдия Румяна Ченалова, делото мина от градския в Специализирания съд.

Едно от обвиненията срещу Петров отпадна по давност, а през ноември 2015 г. в един и същи ден починаха двама от основните свидетели по делото – Георги Цветанов при катастрофа, а Пламен Устинов заради саморазправа. 

Кой е Алексей Петров

Алексей Петров е барета, бивш съветник на ДАНС, бивш служител в спецотряда за борба с тероризма. И единственият, заловил терорист в България. Още от края на 90-те се заговори за близките му отношения с министър-председателя Бойко Борисов.

Ако говорим за него в сегашно време – остават съдебните дела и атентатите. Срещу Алексей Петров имаше още един неуспешен опит за атентат пред басейн „Спартак”. Бившата барета и настоящ бизнесмен и преподавател в УНСС преживя покушение на 15 август 2002 г. Кой го поръча и извърши преди 12 години – остана в тайна. 

Алексей Петров е подсъдим по делото „Октопод” – започнало с шумния му арест зимата на 2010 година. Дело, по което беше разпитан лично бившия главен прокурор и близък на Алексей Путров Никола Филчев.

След отстраняването на скандално известната съдия Ченалова, делото мина в специализирания съд. Едното обвинение отпадна по давност и е без край, засега, но все още се казва „Октопод”.

Алексей Петров е и жалбоподател. Той не спира да търси правата си и обича да съди. Особено за клевета и набеждаване.

Сменя често отношението си към медиите. През последните години по-младите го запомниха като сътрудник под прикритие към службата за сигурност, а по-късно беше осветен около срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви.

Алексей Петров бе и личен съветник на антитерорист номер едно. Тогава пък се заговори за връзката му с бившия премиер Сергей Станишев. Така се стигна до обвинението срещу Станишев за изгубените седем секретни доклада. И това дело е без изход засега.

А с какво се занимава Алексей Петров днес – официално името му не съществува в нито една фирма.

Неговата кариера в системата на МВР започва през 1981 г., когато завършва милиционерското средно училище в Пазарджик. Бил е служител на Шесто управление на ДС. До началото на 90-те работи в системата на сигурността.

Около първия мандат на ГЕРБ стана ясно, че Петров е бил сътрудник на контраразузнаването и създадената наскоро ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. той беше задържан и обвинен, че е оглавявал престъпната група „Октопод” за рекет и изнудване. Заради мегаделото той на няколко пъти прекара месеци в ареста. След много проблеми за прокуратурата, процесът сега тръгна отначало заради отстраняването на докладчика по делото, съдия Румяна Ченалова.

В ролята си на бизнесмен Петров влиза от зората на демокрацията. Съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“, партньор е на сегашния премиер Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата в „Будоинвест”. Експерт е към Съюза за стопанска инициатива.

През 2011 г. се кандидатира за президент.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук