Калфин: Макрон ще поиска още време, за да изпълни обещанията си

0
2178

Вероятно президентът на Франция Еманюел Макрон ще поиска още политическо време, за да изпълни обещанията си. Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия.

Той напомни, че Макрон е избран, за да промени една система, от която хората не са доволни.

Според Калфин е малко вероятно напрежението във Франция да се прехвърли и към други държави в Европа. Той обаче подчерта, че обикновено натрупаното социално напрежение избива чрез избори и избиране на популисти.

Бившият външен министър изрази мнение, че подобни вълнения донякъде имат ефект.

В един момент се поставя въпроса дали това правителство знае какво прави, или чака да му кажат нещо от улицата и тогава вече се стига до оставка на правителството, обясни той и напомни, че самият президент Макрон е дошъл на основата на отрицанието на политическите сили във Франция.

Сега хората видяха, че няма магически решения и продължават да настояват с исканията си, заяви Калфин и допълни, че тези събития не предвещават дълъг живот на сегашното правителство.

Припомняме, че очаква се тази вечер в 20 часа местно време френският президент да направи обръщение към нацията по повод продължаващите седмици наред протести на „жълтите жилетки“ в страната.

Макрон беше остро критикуван както от чуждестранни лидери, така и от френски политици, че се опитва да реши проблемите с протестиращите с полицейски репресии. Подобни мнения изразиха президентът на Турция Реджеп Ер Доган и лидерът на крайнодясната партия „Национален сбор“ Марин льо Пен.

При протестите на „жълтите жилетки“ във Франция бяха задържани над 1 700 души и се стигна до масови безредициОколо 140 души пострадаха при демонстрациите, като сред ранените имаше и няколко полицаи.

Протестът на „жълтите жилетки“ се пренесе и в Белгия, Холандия и дори Гърция. В Белгия органите на реда също задържаха стотици.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук