Каракачанов убеден, че Скопие трябва да се вкарва в пътя понякога

0
10718

В Скопие се самозабравят и не е лошо от време на време да ги вкарваш в пътя. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред БНТ.

Той изтъкна, че повече от година и половина се работи за интеграцията на Западните Балкани и най-вече за тази на Македония. Военният министър обаче е категоричен, че „хитруването“ на Македония не може да продължаваи осъди фалшификацията на историята и опитите на македонското правителство да натрапва македонско самосъзнание и език не само на населението на своята държава, но и на това извън нея. Според лидера на ВМРО това е забиване на нож в гърба на България.

Каракачанов се обяви против съзнанието да бъде налагано с фалшификации и сила. Той напомни, че има обща комисия, чиято работа е да уточнява спорните исторически факти. Въпреки това обаче Македония отказва да приеме корекции в своята пропаганда и образователна система.

Те продължават да твърдят, че на територията на България има македонски малцинства, които трябва да изучават езика им, възмущава се вицепремиерът. Като пример за изкривяване на историята министърът посочи цар Самуил, за когото македонците твърдят, че е техен цар, който дори се е борел срещу българите.

Ние нямаме интерес да прокарваме в Европейския съюз и НАТО държава, която утре ще ни създава още по-големи проблеми, убеден е той. Според него България трябва да отстоява държавната си политика още отсега и настоя, че не трябва да се правят взаимни отстъпки.

Ще отстъпи, който лъже и фалшифицира, категоричен е Каракачанов.

Според него Македония трябва да промени политиката и отношението си към България, а не да се опитва да „се промъкне“ в НАТО чрез договора с Гърция.

Думите, че Македония може да се размине с НАТО, изразяват моята лична позиция, уточни Каракачанов. Той обаче е убеден, че тя съвпада с общественото мнение.

Някой просто трябваше да го изрази гласно, обясни той и допълни, че няма намерение да е глупакът, който от добри чувства помага на македонците, а те му играят „номерца“ зад гърба.

Според Каракачанов самата Македония няма никакъв интерес да търси измислена идентичност, заради която да се кара със съседите си. Това е типично българска работа, отсича вицепремиерът.

По отношение на отговора на премиера на Македония Зоран Заев, който се позовава на европейските ценности, Каракачанов е категоричен, че тези ценности не означават да крадеш от историята на приятеля си.

Няма как Гоце Делчев, Даме Груев, цар Самуил или Димитър Талев да бъдат междинна величина в общата ни история, обясни той.

Според него спорни въпроси по отношение на историята няма и допълни, че конфликтите трябва да се изясняват на базата на автентични документи от съответната епоха, а не на такива, писани от македонски професори.

Каква е тази шизофрения да се опитваш да се отделиш от нещо, от което си бил част хилядолетия, чуди се Каракачанов и отново препраща към типично българския манталитет: Ние сме царе сами да си създаваме проблеми.

На въпрос какво се случва в коалицията на Обединените патриоти, лидерът на ВМРО увери, че е настъпило благотворно затишие. Според него основният проблем е бил неправилният тон, който партньорите са използвали за диалог помежду си, а не необходимостта от компромиси.

Запитан дали са били постигнати поставените цели Каракачанов изрази мнение, че е трябвало по-активно да се разработи темата с доходите на гражданите и да се въведе реформа, която да изчисти фалшивите инвалидни пенсии.

С тези пари, които можеше да се спестят от там, трябваше да се увеличат пенсиите на българските пенсионери, обясни той и изрази съжаление, че сегашното увеличение е едва 8%.

Вицепремиерът напомни и че са направени стъпки и по отношение на битовата престъпност. Той изтъкна, че в села, в които никога не е имало полицейско присъствие, вече обикалят мобилни патрули, които следят за реда. Според него обаче в системата има един съществен проблем и той е, че обикновено задържаните за кражби лица са социално слаби. Въпреки че им се налага глоба, те така и не я плащат, а продължават да крадат, обясни лидерът на ВМРО и заяви, че по тази причина настоява за въвеждане на обществено полезен труд за нарушителите.

Вместо глоба отиваш и копаеш, предлага Каракачанов. Трябва да е ясно, че за всяко наказание има възмездие, категоричен е той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук