Снимка: БГНЕС, архив

Управителният съвет на Националното сдружение на общините – НСОРБ поиска среща с президента Радев, за да представи мотивите за необходимите промените в данъка за автомобилите. Това стана ясно по време на заседание на УС на Сдружението.

По думите на председателя му и кмет на община Велико Търново Даниел Панов тази тема е силно манипулирана. Той поясни, че още през 2015 г. Общото събрание на НСОРБ гласува концепция на изцяло нов Закона за местни данъци и такси. С добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите, каза Панов. Той допълни, че това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха.

Председателят на УС на НСОРБ съобщи, че лек автомобил Фолксваген Голф 2, произведен 1993 г. до сега е плащал годишен данък от 25,90 лв. С промените за този автомобил ще се дължи 39,20 лв, което е с 13,30 лв. повече или 1,11 лв. месечно.

За сравнение за Порше Кайен 2003 г., 250 киловата до сега е плащано 30 лв. (регистриран като товарен автомобил, тип „баничарка“). Сега ще плаща 420 лв. или 390 лв. повече, защото некоректно е регистрирано и така е заобиколен закона. Коректните собственици на такива Поршета, които са ги регистрирали като пътни превозни средства ще имат намаление в данъка – защото до сега са плащали по 525 лв., сега ще плащат 420 лв. (Евро 4), обяснява Панов.

За да се стигне до тези промени, в НСОРБ са търсили становища от всички български общини. Промените са одобрени, като те са най-вече в екологичния компонент на данъка и остарялата база на превозните средства.

Във връзка с наложеното президентско вето, Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на УС на НСОРБ прави предложение становищата на сдружението, касаещи законови промени, предварително да бъдат изпращани на Президента, за да има ползотворна комуникация между институциите.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.