Кольо Колев иска уседналост за парламентарен вот (ОБНОВЕНА)

Не е въпросът какво изпращат, важно е да живееш тук и да имаш пряко отношение към това какво ще се случи с теб, посочи той

0
13724
Снимка: "Шоуто на Слави"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS-bg.com / София

Въвеждане на принципа на уседналост предлага социологът Кольо Колев.

Моят сънародник в Мелбърн, Аделаида, Но Йорк, който живее дълги години там и плаща данъци там, не би следвало да има същото избирателно право като нас, хората, които живеем тук, заяви той.

Политиката е разговор къде да отидат парите от данъци, смята Колев.

Затова и той смята, че решенията трябва да се вземат от тези, за които това се отнася. Затова и трябва да има принцип на уседналост за парламентарен вот, както при местния вот. 

Според него изключения могат да се направят за командировани българи.

По мнението му принципът е , за да имаш право да гласуваш за парламент, трябва да си живял в страната поне шест месеца в рамките на последната година.

А попитан как ще обори твърдението на сънародниците ни зад граница, че пращат пари на близките си тук и така допринасят за икономиката, Кольо Колев каза: „По същия начин може да кажем, че руските туристи трябва да могат да гласуват тук, защото идват, харчат много пари и допринасят за икономиката на страната.“

Не е въпросът какво изпращат, важно е да живееш тук и да имаш пряко отношение към това какво ще се случи с теб, посочи още той.

„Утре ще си изберем някой пореден идиот да ни управлява – кой ще плаща?Кой ще страда от това – моят сънародник в Мелбърн или аз“, попита още социологът.

Иначе той е на мнение, че машинното гласуване няма да реши проблемите на избирателната ни система.

Особено ако е в смесения вариант. Даже ще утежни проблемите, убеден е Колев.

Смесеният вариант натоварва допълнително финансово държавата, по думите му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук