Крайно време е ГЕРБ да си ходят и да назнача служебно правителство, чрез което да пооправя малко държавата

0
2096

Днес стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, поставени са в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди, каза президентът Румен Радев, който откри в резиденция „Бояна“ кръгла маса, посветена на неравенствата и бедността в България.

Бедността не е порок, но е всеизвестно, че тя е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност, каза държавният глава.

Бедността е липса на шанс за реализация, коментира той.

Но, според него, бедността преди всичко отнема от обществото перспективата за динамично развитие.

Огромна част от тези хора са работили през целия си активен живот, други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа, и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант – което е всъщност огромната трагедия на бедността. Отговорността е във възрастните, каза президентът Радев.

Неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек. Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са нискоефективни и когато има изкривявания в пазара, когато обществото и държавата абдикират от своите социални ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността, отбеляза Радев.

Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото, има някакъв праг, до който те са допустими, но неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие, подчерта държавният глава. Защото, по думите му, със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели, това все още се оказва непосилна задача. Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват необратим характер, категоричен е Радев.

Неотдавна президентът отправи призив за национално единение.

Днес Румен Радев каза, че в момент, в който все повече се говори за стабилност, за ръст на БВП и за рекордните му стойности, толкова повече трябва да говорим и за бедността и за това как се разпределя този БВП, по какви механизми се харчат публичните средства и как те допринасят за хармоничното развитие на обществото. Пренебрегването на темата за бедността, за неравенствата, е безотговорност към бъдещето развитие на нашето общество, каза Радев.

В началото на форума беше оповестена статистика за България – според данните на Евростат разликата в доходите за 2017 г. между 20-те процента най-богати хора спрямо 20-те процента най-бедни българи вече е 8 пъти, при средни нива в ЕС – 5,2. Повече от 1,7 млн. българи живеят с доходи до 600 лв., като в същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв. Минималната работна заплата е 510 лв.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв. Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа, но в същото време тези доходи не им осигуряват икономическа сигурност, която е характерна за тази класа. Други 400 хил. българи работят, но са бедни – така наречените работещи бедни. Техните доходи са под линията на бедност – 321 лева за тази година, отбеляза по време на форума Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента.

dir.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук