Кристалина Георгиева призова българите да разгърнат адаптивността си

0
9871

Българите сме адаптивни към промените, но трябва да го приложим „този талант“, защото много ще ни е необходим в бързо променящия се свят.

Това обяви в интервю за Нова телевизия временно изпълняващият длъжността президент на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя обясни, че настоящата година няма да е толкова добра, за разлика от 2018 г. Нашите прогнози за растежа са, че той продължава да бъде стабилен от 2.9%, но е по-нисък от нивото, от което са прогнозирали от Световната банка преди 6 месеца.

По думите на Георгиева търговското напрежение между Китай САЩ дава своето отражение върху настоението на инвеститори и потребители и има затягане на коланите.

„Това не е добре за растежа“, констатира тя.

Има повече финансов стрес, лихвите се качват нагоре, дълговете са много големи и това създава страх от сриване на пазари особено сред бедните страни, поясни Георгиева.

Когато големите икономики кихнат, малките хващат пневмония„, отсече тя.

България за момента е добре имунизирана от времето на финансовата криза.

По думите й нашият дълг е нисък, а бюджетен дефицит на практика няма.

Според Кристалина Георгива България е страна с добър буфер от гледна точка на бюджета и в тези условия това ни позиционира добре.

Тя призова, че трябва да се мисли за бъдещето, защото светът става все по-конкурентен.

Георгиева обясни, че вече имало много центрове, които определят посоките на развитие и всички трябва да вдигнат малко мярката – повече внимание на инвестиционния климат.

Нашата страна застава на едно място и не се кача нагоре„, предупреди тя.

Шефът на Световната банка коментра и темата за Брекзит. Кристалина Георгиева е убедена, че здравият разум от страна на Англия и Европейския съюз ще надделее.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук