МС одобри споразумение за размяна на осъдени с Казахстан

0
583

Министрите от третия кабинет „Борисов“ одобриха проекта на Договор за трансфер на осъдени лица между Република България и Република Казахстан. Този проект става основа за водене на преговори и упълномощава министъра на правосъдието да проведе преговорите и подпише договора от името на България, при условие на последваща ратификация, съобщиха от Министерския съвет.

В основата на преговорите и сключването на договора стои разбирането, че за постигане целите на наказанието е необходимо да се даде възможност лицата, осъдени на лишаване от свобода, да изтърпяват наказанието в държавата им по произход. Така се постига по-ефективно превъзпитание и социална рехабилитация на лишените от свобода.

Договорът посочва централните органи, условията и процедурите по трансфера, включително необходимите документи, съгласията на осъдилата и изпълняващата държава, както и на осъденото лице, отказа от трансфер, въпросите за изпълнението на наказанието в изпълняващата държава, амнистията, помилването, както и въпроси относно действието на договора.

Одобреният от Министерския съвет проект на договор съответства напълно на международните стандарти в областта на трансфера на осъдени лица, информират от МС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук