Майката на Елена Йончева не знае къде живее дъщеря ѝ, разследването повдига нови въпроси

0
3973

Майката на Елена Йончева не знае къде живее собствената й дъщеря, информира Topnovini. Това става ясно от информацията, която Специализираната прокуратура разпространи преди дни в медиите.

Ето какво споделиха разследващите в официалното си комюнике:

На 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от  Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Елена Йончева  за пране на пари, присвоени от „КТБ“ АД, въз основа на доказателства, събрани от Специализираната прокуратура. Разследването е започнало на 31.08.2018 г. след сигнал до прокуратурата от народни представители.

Елена Йончева даде съгласието си за провеждане на наказателното производство срещу нея, Специализираната прокуратура проведе процесуално следствени действия и събра доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната й отговорност за престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 3 т. 3 и т. 1, пр. 3, вр. ал.2, пр. 2, вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

В хода на разследването на Специализираната прокуратура е установено, че едноличен собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД е Елена Йончева. Дружеството е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията с ЕИК 130692210, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Оборище“, ул. „Велико Търново“ № 10.

На 17.04.2012 г., на основание чл. 113, от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/, юридическо лице с правно организационна форма – ОДД и  фирмено наименование „Офроуд“ ООД, съгласно действащото българско законодателство.

На 20.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ са взели решение за учредяване на съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД, съгласно действащото българско законодателство, с фирмено наименование „Офроуд“ ООД.
В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лева и начинът на разпределение на дружествените дялове – по равно – по 5 000 лева всяко от дружествата.

„Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на „Офроуд“ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 /триста и десет хиляди/ лева, които да бъдат отнесени във фонд „Резервен“. На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на РБългария да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

На 23.04.2012 г. е приет дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството и е изготвен протокол от учредителното събрание на „Офроуд“ООД от същата дата, подписан от Е.Йончева и съдружниците на  „Далий трейдинг лимитид“, с който избират за управител на новоучреденото дружество Офроуд“ ООД Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД.

На 13.06.2012 г. и 22.06.2012 г. от сметката на офшорно дружество „Далий трейдинг лимитид“ по две сметки на търговското дружество „Офроуд“  са получени парични средства в общ размер 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равностойност 315 084,21 лева предназначена за фонд „Резервен“ на дружеството, а на втората дата – сумата от 171 900.00 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ООД. Установено е, че това са средства, собственост на „КТБ“ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от „КТБ“АД, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от „КТБ“ АД в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“.

В периода от 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. Елена Йончева, която единствено е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „Офроуд“ООД е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на „Офроуд“ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване.

На 22.01.2019 г. Специализираната прокуратура привлече като обвиняема Елена Йончева – народен представител в 44- то Народно събрание за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. в съучастие с още едно лице – Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Според обвинението в инкриминирания период от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от  333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева „гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.
На 16.01.2019 г. съучастникът на Йончева – помагачът Б. М. също е привлечен като обвиняем.

Процесът по призоваване на Елена Йончева в качеството й на обвиняема е стартирал на 11.01.2019 г., когато е била търсена от призовкар на Следствения отдел на Специализираната прокуратура на известните й адреси в гр. София, включително и на адреса на нейната майка, но не е била открита. Майка й е заявила, че не знае къде живее Елена Йончева.

След съдействие от органите на МВР и проведени телефонни разговори с Йончева, на 16.01.2019 г. на Елена Йончева е връчена призовка за явяване в Следствения отдел на Специализираната прокуратура на 22.01.2019 г. – за привличане като обвиняема.

Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.

Към настоящия момент „Офроуд“ООД е без управител/ г-жа Йончева е поискала освобождаването си/, без имущество и без парични средства по банковите сметки.
Поради това, че след освобождаването на Йончева като управител на „Офроуд“ООД, съдружниците не са назначили нов управител за повече от 3 месеца, в съответствие с разпоредбите на Търговския закон  прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.

От БСП вече се обявиха в подкрепа на Елена Йончева и заявиха, че разследването е политическа поръчка. Въпреки всичко, то поражда следните въпроси:
Защо в момента „Офроуд“ ООД е без имущество и пари по сметките си? Къде са те?

Какво се е случило със снимачната техника, която е закупена?

Официалният пресрилийз на ТВ7 за старта на предаването „Оригиналът“ на Елена Йончева и Иван Гарелов твърди, че продуцент е !no frame media. Преди това Йончева е била обявена за част от тричасов блок на Николай Бареков, който уж е бил вътрешна продукция. Защо тогава е било необходимо тя да закупува техника и заплатата й да се превежда от определена банка или фирма, а не директно от самата телевизия?

Нормалната пазарна логика е снимачна техника да се взима от телевизията или да се наема на свободния пазар. Такава мащабна инвестиция „от нулата“ за техника не противоречи ли на нормалната бизнес логика? Ако „Офроуд“ ООД (и в частност – партньорите й) няма яснота и дългосрочен договор за работа – защо инвестира в толкова техника? Или вероятно има други уговорки…

Получавали ли са суми и други членове на екипите, произвели филмите и репортажите на Йончева – оператори, звукорежисьори, монтажисти? Всички те от „Офроуд“ ООД ли са получили парите си? И ако отговорът е „НЕ“ – това не означава ли, че фирмата е създадена просто, за да се финансира единствено Елена Йончева?

През 2016-а Йончева, Гарелов и други лица от фалиралата ТВ7 пишат писмо до ЕП, в което се жалват, че не са получили възнагражденията си от Николай Бареков. Те визират периода в началото на 2014-а, когато той придобива !no frame media. По това време фирмата продуцира повечето предавания на телевизията и подсигурява кампанията му за евродепутат. Периодът, за който Спецпрокуратурата привлича Йончева като обвиняем е 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. Тоест – явно е имало действия в този период по сметките на „Офроуд“ ООД. Тогава защо се жалва за парите си от !no frame media? С кой продуцент всъщност е работила Йончева и откъде (не) е получавала парите си?

Откъде и по какъв начин Елена Йончева се познава с адвокат Божидар Миладинов, за когото се говори, че е Б.М. от съобщението на Спецпрокуратурата? Съзнавала ли е близостта на Миладинов до Цветан Василев? Напомняме, че Офнюз разкри през 2014-а Миладинов като човека, помогнал за превземането на „Петрол“ от Цветан Василев и КТБ. Сайтът ktbfiles.com пък посочва Миладинов като бивш юрисконсулт в КТБ, а други документи сочат, че е член на надзорния съвет на стъкларската фабрика, която Цветан Василев купи в Сърбия.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук