Манолова сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

0
1925

Националният защитник Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако не бъдат въведени машинното и дистанционно електронно гласуване.
Тя взе участие в дискусията „За или против машинното и дистанционното електронно гласуване“, организирана от ПП „Движение България на гражданите“ (ДБГ). Припомняме, само преди десетина дни омбудсманът изпрати отворено писмо в парламента, в което призовава депутатите да изпълнят разпоредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване,

Коментарът на омбудсмана идва във връзка с внесения законопроект от„Обединени патриоти“ и ГЕРБ за отмяна на машинното и електронно гласуване.

Манолова е на мнение, че темата за машинното и електронно гласуване се отнася не само до изборните права на българските граждани, до честността на вота, но и до отстояването на принципа на правотата държава.

Манолова: В последните години Централната избирателна комисия (ЦИК) се е превърнала в рецидивист по отношение на Изборния процес.

 

Според обществения защитник ЦИК не са предвидили средства за изпълнение на закона за осигуряване на машинно и електронно гласуване.

Манолова иска отговор от ЦИК за обществената поръчка за машинното гласуване.

Тя посочи, че във вторник ще се гласува макрорамката на бюджета за следващата година в Народното събрание, по време на което ще се разбере дали изборният кодекс ще бъде спазен или не.

Националният защитник припомни, че машинното гласуване е било прието единодушно с гласуване на политически партии. Породените възражения възникнали от това, че машинното гласуване е скъпо.

Манолова припомни и че преди две години два милиона български граждани са одобрили въвеждането на електронния вот.

Тя призова институциите да удовлетворят исканията на народа за въвеждане на електронното и машинно гласуване.

ПрипомнямеМанолова изпрати отворено писмо в парламента, в което призовава депутатите да изпълнят разпоредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук