вторник, април 13, 2021
дом Здраве Медик: Абсурдна е идеята на Ананиев парамедици да заместят медицинските сестри

Медик: Абсурдна е идеята на Ананиев парамедици да заместят медицинските сестри

0

Абсурдна е идеята на здравния министър Кирил Ананиев да отвори програмата за парамедици като компенсация на недостига на медицински сестри. Това стана ясно от думите на Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред БНР.

Според нея, подобно предложение показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването. „Парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза Недкова.

Часовете на обучение на парамедиците, които се подготвят за спешната медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистентиСестрите, акушерките и лекарските асистенти учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

„Крайно време е да се разбере, че това са различни професии. За медицинските сестри има единни държавни изисквания. Това е регулирана професия, която е ниво Европа. Те се обучават по специални изисквания, има точно и ясно какъв хорариум трябва да имат, какви знания трябва да придобият, колко практика трябва да имат и т.н.“, заяви Петя Недкова.

Тя подчерта, че е крайно време държавата да вземе сериозни мерки и да осъзнае мащаба на проблема с липсата на медицински сестри.

Над 20 години специалистите по здравни грижи сигнализират за това, че недостигат медицински сестри, че броят на работещите в тази професия намалява.

„В момента работещите от 40 до 60 години са 85%, а 15% са тези, които са между 25 и 40 години“.

В някои от регионите от страната има повече желаещи да учат за медицински сестри, в други няма желаещи. Изследванията показват, че обучаващите се млади кадри след завършване отиват да работят в чужбина, където професията е ценена.

„Общо взето, колкото завършат, толкова и заминават“, допълни Недкова.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.