На всеки 24 секунди загива човек при пътен инцидент в света. Общо 1,35 милиона души загиват на пътя в целия свят всяка година, алармира Световната здравна организация (СЗО), която настоява за глобални действия, информира АФП.

Броят на фаталните случаи на година се е увеличил с около 100 000 за последните три години. Сега пътните инциденти са водещият убиец на деца и млади хора на възраст между 5 и 29 г., подчертават от организацията в нов доклад.

Тези смъртни случаи са неприемлива цена за мобилност. Няма извинение за бездействието. Това е проблем с доказани решения„, отбелязват от СЗО.

Докладът за глобалния статут на пътната безопасност, който се базира на данни от 2016 г., показва, че ситуацията се влошава.

В доклада с данни от 2013 г. ежегодно на пътя са изгубвали живота си 1,25 милиона души. Въпреки че се отчита увеличение на общия брой на загиналите, нивото на смъртни случаи в сравнение с увеличаващия се брой хора и автомобили в света се стабилизира през последните години.

Това показва, че съществуващите мерки за безопасност на пътя в държавите със среден и висок доход са смекчили ситуацията„, подчертават от здравната организация. Това предимно се дължи на по-добро законодателство за ключовите рискове, включително превишена скорост, консумиране на алкохол и шофиране, неизползване на колан, каски и други.

По-обезопасената инфраструктура като пешеходни пътеки, велоалеи и по-добри стандарти за автомобилите също се отплащат.

Но докато много държави подобряват ситуацията, много по-бедни държави изостават.

Смъртността в Африка е особено висока. 26,6 смъртни случая на всеки 100 000 души на година в сравнение с 9,3 в Европа, където смъртността е най-ниска.

Пешеходците и велосипедистите представляват 26% от всички загинали на пътя, а в Африка са 44%.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.