Ненчев обвини президента, че създава хаос при избора на изтребител (ОБНОВЕНА)

0
9664

Няма да има мнозинство в парламента при гласуването за закупуването на F-16. Всичко ще бъде в ръцете на Ахмед Доган.“ Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Според него създаденият конфликт е изкуствен, като по думите му той е резултат от други интереси за това кой е „за“ и кой „против“ изтребилите. 

„F-16 e най-добрият избор за България, въпреки съпротивата на президента“, подчерта Ненчев.

По думите му не е удар срещу България, че се спираме на F-16, удар е че изпълняваме плана „Решетников“.

Думите на президента за това, че конкурсът за нов изтребител е опорочен, Ненчев определи като политически популизъм. Той запита колко пъти президентът Румен Радев е посетил Народното събрание, за да осъди този казус или колко пъти е инициирал срещи с парламентарните групи и е представил своите аргументи по темата.

„Президентът създава хаос в този процес“, категоричен е Ненчев.

Според него е важно председателят да парламента да покани президента, за да се изяснят тези взаимоотношения.

Ненчев посочи още, че президентът е противоречив, тъй като преди време самият Румен Радев е заявил, че трябва да се вземе изтребител без значение какъв, но той да бъде нов.

„Нека президентът приеме волята на Народното събрание, в противен случай взривяваме държавността, категоричен е Николай Ненчев.

Той отбеляза, че е важно в договора за изтребителите да има още една клаузаи при подписването му незабавно да получим 4 или 5 F-16 от САЩ, които да бъдат на разположение за охрана на въздушното пространство.

Припомняме, че в последната една седмица на 2018 г. и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Работата на работната група по класиране на офертите трябваше да приключи в срок от 14 работни дни, т.е. средата на октомври месец.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

Периодично се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

На 21 декември стана ясно, че  F-16 е препоръчваната оферта от комисията.

След това от Локхийд Мартин увериха, че при избор на F-16, това ще доведе до напредък на икономиката  на България.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук