Нови 482 случая на COVID-19 у нас! В област Благоевград – 13, Кюстендил – 13

0
82

Нови 482 случая на COVID-19 са регистрирани за последното денонощие. Те са установени след направени 8 057 теста, сочат данните в Единния информационен портал. Така процентът на положителни проби отново бележи спад – от 6,86% от изминалото денонощие до 5,98% днес.

Най-много заразени има в София-град – 106. Следва Пловдив с 48, Хасково – 33, Благоевград-13 и Кюстендил-13. Няма област без регистриран нов случая на COVID-19, като най-малко заразени има в Ямбол – 2, и Търговище – 3.

Излекувани са 4 600 души. За изминалите 24 часа битката с болестта са изгубили 37 души.

Хоспитализирани с коронавирус са 3 220, като 327 от тях се лекуват в интензивни отделения.

1 901 души са били ваксинирани за изминалия ден, с което общият брой на имунизираните срещу COVID-19 в страната достигна 24 127 души.

Активните случаи са 29 660, което е спад с 4 155 спрямо вторник.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 213 409.

Направени са общо 1 293 578 PCR и антигенни тестове.

COVID-19: 544 нови случая, починали

По света

Над един милион души са се ваксинирали против коронавирус в Турция, показва статистиката на министерството на здравеопазването, цитирана от информационните агенции и БТА.

„Срещу коронавирус са се ваксинирали 1 002 163 души“, се уточнява в информацията.

В Турция е регистрирана ваксината КоронаВак на китайската фармацевтична компания Синовак Биотех. Първият етап от масовата ваксинация започна на 14 януари. Сред първите ваксинирани бяха президентът Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуат Октай и здравният министър Фахреттин Коджа.

Нидерландските власти предложиха въвеждането на национален полицейски час за първи път от Втората световна война. Те наложиха и забрана за полети от Южна Африка и Великобритания в опит да се ограничи разпространението на мутациите на коронавируса в страната. Това заяви на пресконференция и. д. министър-председател на Нидерландия Марк Рюте, цитиран от Ройтерс и БТА.

Премиерът каза, че предложенията първо трябва да бъдат одобрени от парламента, който ще обсъди най-строгите предлагани досега в страната ограничения срещу коронавируса тази седмица.

По думите му правителството предлага да се въведе полицейски час от петък вечер, 22 януари, с продължителност от 20.30 ч. до 4.30 ч. През този период на гражданите ще бъде разрешено да излизат само при крайна необходимост, например за отиване на работа, връщане от работа или за разхождане на кучета.

Забраната за полети от Великобритания, Южна Африка и Южна Америка пък ще влезе в сила в събота, допълва ДПА.

Нидерландският премиер не потвърди появили се по-рано съобщения на нидерландската информационна агенция АНП, според които забраната за полети ще се разпростира върху всички страни извън Шенгенското пространство, предаде Ройтерс.

В Нидерландия училищата и магазини, продаващи стоки, непопадащи в категорията „основни“, вече бяха затворени от средата на декември, след затваряне на барове и ресторанти два месеца по-рано.

Карантината в страната ще остане в сила най-малко до 9 февруари, заяви миналата седмица Рюте.

Въвеждането на нощен полицейски час за първи път от окупацията през Втората световна война е силно оспорвана мярка и различни политически партии вече заявиха, че няма да я подкрепят, отбелязва Ройтерс.

Броят на новозаразените с коронавируса за последното денонощие в Португалия скочи рязко от 10 455 вчера на 14 647 днес – ръст от 40% в момент, в който болниците в страната едва смогват да се справят с броя на заразените и починалите, предаде Ройтерс.

В тази страна с 10-милионно население властите въведоха миналата седмица 15-дневен локдаун в опит да спрат разпространението на вируса. Мрачен рекорд днес бележи и броят на починалите – 219 срещу 218 вчера, съобщиха здравните власти.

Около 45% от новозаразените, с които общият им брой от началото на епидемията възлезе на 581 605, са концентрирани в района на столицата Лисабон, където болничните легла за пациенти с COVID-19 са почти на привършване.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук