ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Две момчета посрещат празниците в интернат заради убийство на клошар

0
1949

Репортер по темата: Петър ИЛИЕВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / Варна

Две момчета – на 13 и на 14 години, ще посрещнат Коледа и Нова година зад решетките на интернат, след като бяха обвинени в жестокото убийство на клошар във Варна, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ в морският град.

14-годишният Денис Живков е с мярка за неотклонение задържане под стража и се яви вече в две съдебни заседания, а малолетният му приятел Камен е настанен в интернат с решение на съда, тъй като според нашето законодателство на тези години не може да носи наказателна отговорност.

Делото срещу Денис се гледа при закрити врати заради възрастта му, видя на място репортерът на Информационна агенция „Дейли Прес“ Петър Илиев.

Поредното заседание е насрочено за 7-и януари, когато се очаква процесът да приключи.

За разпит са призовани 17 свидетели и 7 вещи лица.

53-годишният клошар Красимир Куртев беше намерен в безпомощно състояние в района на пазара до блок 20 в кв. „Владиславово“ в морската столица на 21-и януари тази година. Случаен минувач повикал бърза помощ, но пристигналия екип само констатирал смъртта. Според патолозите причината за фаталния край на бездомника е тежка черепно-мозъчна травма, но имал и счупени ребра, причинили разкъсване на вътрешните му органи. Трагедията и нечуваната детска агресия потресоха целия град.

При разплитането на целия случай стана ясно, че са замесени 4 момчета – две на по 14 и две на по 13 години. Две от тях бяха привлечени само като свидетели, 14-годишният Денис Живков бе обвинен в убийство, а 13-годишният Камен бе настанен в поправителен интернат, заради възрастта си. Тъй като той все още е малолетен, това е най-тежката възпитателна мярка, която законът предвижда.

Жестоката вендета тръгнала от пункт за изкупуване на вторични суровини на 16-и януари тази година. Тийнейджърите, които са от ромски произход и клошаря се скарали за няколко кашона. Те, също като Красимир, заработвали дневните си от отпадъци. На другия ден се засекли край контейнери за боклук и решили да му отмъстят и започнали да го бият на улицата. Три дни по-късно, решили, че побоят не е достатъчен. На 20 януари двете момчета се разхождали сприятелите си Атанас и Васил. Около 20.30 ч. четиримата минали покрай бараките до бл. 20 и се сетили, че в една от тях живее бездомникът. Денис и Камен нахлули и намерили жертвата си. Започнали да го налагат с юмруци и ритници по цялото тяло, като в същото време се гаврили с нещастника – уринирали върху него и наливали алкохол в устата му, докато той започнал да се дави. На няколко пъти момчета се засилвали и скачали върху тялото на безпомощният мъж. Едно от момчетата, което не участвало в побоя, снимало жестокия побой с мобилния си телефон..

Нещастникът Красимир Куртев от години живеел в изоставена барака на пазарчето до блок 20 заедно с бедомно куче. На пазара го познавали като кротък човек, който от време на време помагал на хора от пазара да товарят, да разтоварват, срещу някой лев или храна. Но никога не е създавал проблеми. Не е крал, не се е карал с хората.

По данни на разследващите двете момчета били съседи. Живеели в две мизерни къщи, една до друга в циганската махала над „Владиславово“. По-големият – Демир, все още се води ученик. Стигнал до осми клас, но рядко ходел на училище. 13-годишният му приятел зарязал образованието си преди 2 години. Животинската агресия на момчетата психолози обясняват с факта, че повечето деца, особено от този етнос, живеят с чувството за безнаказаност. И най-вероятно се гордеят с постъпката си, тъй като все още не са осъзнали какви ще са последиците за тях.

Според патолозите, направили аутопсията на клошаря, той е бил пребит жестоко и починал в мъки, осъзнавайки края си. Справка от Детска педагогическа стая сочи, че Живков има лоши характеристични данни. Слаб ученик, проблемен и в училище и в семейството, слаб и почти липсващ родителски конкрол, както и слаб контрол от училището. Освен това има събрани данни, че и друг път е участвал в побоища и то пак на по-възрастни хора. Не е регистриран, защото в тези случаи не са подадени жалби в полицията. Самото престъпление е извършено след активно преследване, без причина. 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук