ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Петкова не вижда законови пречки гражданин да си купи ТЕЦ (ОБНОВЕНА)

0
16259

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ  – НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

КЕВР ще приеме увеличение на цената на природния газ с 14%, коментира пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя очаква КЕВР да излезе с решение по отношение на цената, а на 25 септември ще се проведе обществено обсъждане в тази връзка.

След договореностите между ЕС и „Газрпром“, Петкова вярва, че има възможност за предоговаряне с „Газпромекспорт“ и „Булгаргаз“. Няма човек и политик, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси.

Министърът добави, че е хубаво „българските граждани да знаят каква е технологията за определяне на цената. България доставя природен газ от Руската федерация. Всички определени елементи по отношение на цената на природния газ са ясно заложени в договора между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“.

Формулата е свързана с цената на петролните продукти и курса на щатския долар и така работят една голяма част от държавите и има методика към договора, а и цената се определя от КЕВР, обясни Петкова.

Във връзка с увеличението на цената хляба и разговорите на министър Порожанов с бизнеса, тя коментира, че цените се определят от търсенето и предлагането, но никога не пречи да се търси диалог с всяка една страна, особено когато става въпрос и за такъв продукт.

Когато си в опозиция е лесно, защото колегите не знаят сигурно съвсем и параметрите на бюджета, но когато си се ангажирал да управляваш е друго, добави Петкова.

НЕК е осъдена да плати близо 32 млн. евро на „Уорли Парсънс“, които са архитект на строежа на АЕЦ „Белене“ и към момента са им изплатени около 270 млн. евро. А дали е свършена работа, всеки месец са извършвали дейности, представяли са доклади, документация и е плащано, като всичко това са действия на НЕК и няма общо с министри, допълни тя.

През 2008 година е подписан анекс с „Уорли Парсънс“ от тогавашните управители на НЕК с клауза за обезщетение при отказ от строеж. НЕК е на БЕХ, а БЕХ е на министъра, но Петкова не е виждала документ за докладванена тези клаузи. Министър на енергетиката тогава е Петър Димитров.

Тя не знае защо се стигнало до сключване на клауза с неустойка, ако договорът бъде едностранно прекратен и то при положение, че първа фаза е приключила и е изработена, но не може да говори за виновни, има си компетентни органи, които Петкова се надява да се произнесат.

Взели сме си поуките и готвим процедурата за избор на стратегически инвеститор, при заявен инвеститорски интерес за строежа на АЕЦ „Белене“, като процедурата трябва да е готова да края на октомври и може да стигнем до процедура за избор на самия инвеститор до края на годината, обясни енергийният министър.

Ясно сме заявили условия си и това няма да стане частна атомна централа, Китай е заявил интерес, а държавата ще участва чрез НЕК и чрез активи, документация, площадка и оборудване, коментира Петкова.

Аз не съм специалист в областта на енергетиката, аз съм финансист и одитор, обясни тя.

Ахмед Доган не и е познат като експерт в енергетиката, но не знае да има законови ограничения, граждани да инвестират в сектора и да придобиват законова да придобиват, какъвто е и случая с „ТЕЦ Варна“.

Като министър, за Петкова е най-важно българската енергетика да работи и да е в стабилно състояние и не вярва, че има конспирации за студения резерв. „ТЕЦ Варна“ е втората по големина топлоелектроцентрала в България, има 6 блока и още в приватизационния договор пише, че 3 от тях ще са за студен резерв.

Имало е договор с ЧЕЗ да се изградят серопочистващи устройства, но те не са направени, а и няма клауза за санкция, става ясно от този договор, но Петкова не знае, защо това е така.

Държавните „Марици“ не са се отказвали от процедурите за студен резерв, но не са се класирали, защото е предложена по-висока цена от желаната от КЕВР. За студения резерв се организира търг и никой от другите участници не е дал по-добри цени от тези на ТЕЦ „Варна“, обясни Теменужка Петкова.

По отношение на Гинка Върбакова и сделката с ЧЕЗ, последно с Петкова се чули за рождения ден на Върбакова през август, чисто човешкиНе са говорили, че се оттегля от бизнеса с фотоволтаици, или за сделката с ЧЕЗ, тези неща не я вълнуват, това е частен бизнес, имат си финансови и правни консултанти които ги съветват, коментира министърът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук