Подготвят идеята за разширяване на концесията в Пирин

0
4052

Главният прокурор Сотир Цацаров и екоминистърът Нено Димов подготвят народа за незаконно разширяване на концесията в Национален парк Пирин, смятат от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Повод за тяхното становище е интервюто на главния прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“ в четвъртък вечерта и последвалата в петък сутринта спешна пресконференция на екоминистър Нено Димов.

Припомняме, че тази сутрин от Върховната касационна прокуратура обявиха, че ще разследват финансовия министър Владислав Горанов, както и дейността на двама служители на голямата строителна компания „Джи Пи Груп“, обвинени за пране на пари. Между двете информации се прокрадна и съобщението, че главният прокурор Сотир Цацаров е предложил на премиера Бойко Борисов да промени концесионния договор от 21 декември 2001 г. с „Юлен“ АД.

Те се позовават на Закона за мерките срещу изпирането на пари (чл. 3, ал. 2, т. 14 и чл. 6, ал. 2, във връзка с чл. 3 ал. 5). Според този закон, в екоминистерството трябва да има информация кой е реалният собственик на концесионера „Юлен“ АД.

Призоваваме Нено Димов най-накрая да направи тази информация публична или да излезе с писмена декларация, че в МОСВ подобна информация липсва, пишат от екокоалицията.

Екозащитниците уточняват призива на Цацаров към Борисов за концесията в национален парк Пирин. „Ако прокуратурата е открила нарушения от страна на „Юлен“ АД – концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, защото концесията е незаконно увеличена и по този начин е нанесена щета на националния парк и интересите на обществото, то трябва да започне разследване за нарушение по чл. 278в от Наказателния кодекс“, категорични са те.

От коалицията са категорични, че не може да се отваря и дума за затваряне на очите и преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с милото обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение.

Еколозите виждат последователност в политиката на настоящия екоминистър Нено Димов, който беше заместник-министър на министър Евдокия Манева. Именно Манева одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

По време на мандата на Манева бе подготвен договора за концесия и обявена процедурата. Това стана 20-ина дни преди Евдокия Манева да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по ОВОС.

„Ако екоминистър Нено Димов и повереното му ведомство не знаят каква площ на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 г., това означава само едно – че решението на министър Манева е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено, заедно с концесионния договор, както всъщност 18 години настояват природозащитните организации“, пишат от коалиция „Да остане природа в България“.

Защитниците на природата припомнят на Нено Димов, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите му забраняват да променя концесионния договор, като „Юлен“ в ролята си на ползвател на концесията трябва да върне всички използвани територии над записаните в концесията 99,55 хектара.

„Бившият екоминистър Нона Караджова от предишно правителство на Бойко Борисов уж призна, че ски зона Банско използва повече площ от разрешеното по концесия, но веднага започна с опитите да обяснява това с „объркване на договора“. Оттогава досега тази теза упорито се налага в общественото пространство и сега ни се предлага логичния й завършек – необходима е промяна на концесионния договор, за да се спре „объркването“, пишат еколозите.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.