Половин България е под вода!

0
98

Над 100 населени места са без ток в следствие на проливните дъждове през последните часове. Към момента няма данни за бедстващи хора. Това съобщиха от Националния щаб за борба с наводненията, предаде БНР.

Най-сериозно е положението в София и София (област), затова съобщиха от Националния щаб.

Освен в района на София сериозно е положението и в Югозападна България.

Директорът на пожарната, главен комисар Николай Николов, даде подробности за ситуацията:

 

“Най-тежка, най-напрегната е ситуацията в Столичната община. Това е община Нови Искър, село Мировяне. Река Блато вдигна много нивото, наложи се за защита на гражданите да се строят диги. Обмисля се частична евакуация на застрашените къщи. Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота. След това върви надолу по поречието на Струма. Предвид изпускането на язовир “Студена“ и високите скатни води, повишиха речните нива на река Конска и река Струма“.

 

Наводненията застрашават и газопровода ни с Гърция, обясни още главен комисар Николов.

В същото време министърът на енергетиката Теменужка Петкова допълни, че към момента над 100 са населените места без ток в Северозападна България:

“Към настоящия момент около 100 населени места са без електрическа енергия. Това са териториите – Видин, Враца, Монтана и София (област). Приблизително около 29 хил. клиента, които са без електричество. На територията на област Монтана има една подстанция, която е със сериозен проблем. Прави се всичко възможно да се пусне резервното захранване“.

Транспортният министър Росен Желязков уточни, че към момента има затруднения с три бързи влака.

 

Сняг скова Северозапада, а обилни валежи потопиха редица населени места. Оранжев код за опасно време е в сила в 5 области, а всички останали градове са оцветени в жълто, предава Нова тв.

Обилните валежи не спират вече втори ден. Според данните – за изминалите 9 часа у нас са паднали над 20 литра на квадратен метър.

Вятърът събори няколко големи бора в курорта Пампорово, реките в югозападна България преляха. Има отнесени автомобили и десетки наводнени къщи. Държавата спешно свика кризисен щаб, който да следи денонощно нивата на язовирите.

Река Ерма излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в Трън. Има паднали дървета. Първите сигнали хората са започнали да подават около 05:00 часа сутринта. За момента е обявено частично бедствено положение.

Симеон Петров разказва, че за своите 46 години подобно нещо не е виждал. Не знае как ще изкарат нощта, след като придошлата река Ерма наводнила мазето и първия етаж на къщата. „От животните почти половината ги няма. Имах 30 кокошки. Сега надали имам и 5. Има много щети”, казва той.

Малко след 5 часа сутринта започват и първите обаждания за прелялата река, казва кметът на Трън Цветислава Цветкова. „Реката беше скъсала дигата. Беше заляла 5 дворни пространства и в едната от къщите беше наводнено мазето. Започваме изграждане на дига на мястото, на което реката беше излязла, за да предотвратим евентуално последващо наводнение”, каза тя.

Около 500 души от квартал „Мурговица“ се е наложило да използват алтернативен път, докато се разчисти мостът към тях. „Всяка година речното корито се почиства. Преди седмица тук наваля. Ние сме във висок район, наваля доста сняг и обилните дъждове от събота допринесоха за бързото снеготопене. Оттам вече и за покачване нивото на реката”, каза още Цветкова.

Прелялата река оставя под вода и туристическият парк „Ждрелото на река Ерма“. Виолета Тренкова от 10 години живее постоянно в района и досега такова нещо не се е случвало. „Уплаших се доста”, казва тя. И признава, че е от щастливците, защото живее по-нависоко и при нея щети няма. „Доста дървета са счупени. От Общината дойдоха веднага”, допълва Тренкова.

В района на Симитли шофьор, отишъл на офроуд падна във водите на река Градевска. Мъжът е успял да се измъкне невредим, автомобилът е останал във водата.

Софийското поле също е под вода. Обилният дъжд предизвика много проблеми в селищата около Нови Искър. Наложи се да бъдат спрени линии на градския транспорт, а десетки аварийни екипи работят на място.

Истински кошмар преживява Ангелина Пелева рано тази сутрин. Няколко автомобила, сред които и нейния, се оказват заклещени от буйните води на река Кътинска в тесен подлез. „Останах точно под моста. Водата се усилваше. Ставаше все по-страшно. Имах чувството, че ще умра там”, разказва тя.

Спасяват я две момчета, които успяват да я измъкнат от автомобила. „Без тяхна помощ нямаше да съм жива. Бях цялата трепереща и във вода”, допълва Пелева.

Единият от спасителите – Давид, разказва как инстинктивно е скочил в дълбоката вода, за да извади жената. „Тя се беше уплашила, водата я беше понесла, а тя държеше на спирачка. Влязохме от дясната врата и я изнесохме на багажника на джипа”, казва той.

През целия ден пътят под жп моста остана затворен. „Нивото е ниско заради моста. Реката излиза извън коритото си”, каза Даниела Райчева – кмет на район Нова Искър

„Уведомен и са от НКЖИ, ако има опасност за влаковете, те ще бъдат спрени”, заяви Красимир Димитров от „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община.

Всички притоци на река Искър са с високи нива. В район Нови Искър водата е с метър и половина по-високо спрямо вчерашните си стойности, показват измерванията. „Има залети земеделски земи и дворове”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Наводнени бяха и няколко къщи. Под вода потъна дворът на Нора Симеонова, чийто дом е на метри край дигата на река Блато в Мировяне. „3-4 къщи сме в най-ниската част на селото. Дворът е наводнен. От канала влиза през шахтата в нашия двор”, разказа тя.

Аварийните служби на общината и столичните пожарникари са на крак от ранни зори. На много места изграждат временни диги около водоемите. „Разполагаме в ниските части диги на водна основа, за да не може водата да пресече Околовръстното шосе и да отиде в къщите”, каза Красимир Димитров.

На други места път се наложи багери умишлено да пробиват бреговете. „Надяваме се това да помогне, за да може нивото да спадне и нагоре по реката”, заяви Йорданка Фандъкова.

Всички критични участъци около река Искър и нейните притоци северно от София се наблюдават постоянно.

Увеличиха двойно количеството вода, което се изпуска от пернишкия язовир „Студена”. Това се налага, тъй като водоемът се пълни твърде бързо. Съоръжението е само на 2 милиона кубически метра от максималния си обем. Според управителя на местното ВиК ситуацията е под контрол. Язовир „Студена” има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на вода.

Кризисна ситуация и в Пампорово. Силен вятър събори дървета в курорта. Пет коли бяха затрупани. Лифтът беше спрян, а екипите работиха през целия ден. Министерството на туризма назначи спешна проверка.

Малко след 4 часа сутринта, мощната стихия вдига на крак туристите в курорта. Част от тях изпадат в шок, виждайки паркираните си автомобили, премазани от огромните борове. „Бурята беше много силна. Изви се изведнъж. Хвърчаха витрини, чадъри, всичко”, коментира Сашо Брусев.

„Истинско чудо е, че няма жертви и пострадали, защото това са огромни дървета, които можеше да нанесат много по-големи щети, включително и човешки жертви”, заяви Ивайло Къчовски – служител в „Пампорово“АД.

От Общинското горско стопанство – Чепеларе, което следи за опасните и изгнили дървета, не отговориха защо борове досега не са били премахнати.

От Министерството на туризма назначиха спешна проверка. „Разпоредила съм проверки на компетентните институции, в частност МГХГ, както и другите компетентни органи, да бъде направен оглед и обход. Там, където има опасни дървета и риск за здравето и живота на туристите – да бъдат предприети необходимите действия в спешен порядък”, заяви Марияна Николова – вицепремиер и министър на туризма.

Тя посочи, че в другите големи планински курорти няма щети и те не са били застигнати от бурята.

Рано тази сутрин близо 8-метрово дърво падна на входа на Морската градина във Варна. За щастие, в този момент не е имало пешеходци наоколо. Аварийните екипи следят и нивото на язовирите в района на Смолян.

Счупени от тежкия сняг дървета скъсаха електропроводи и счупиха стълбове около Видин, Монтана и Враца. Зимата скова Северозапада.

Христина Дамянова е майка на дете с увреждания. Грижи се и за болната си майка. Снабдила се е със свещи, защото не може да ги остави без надзор в тъмнината. „Цяла нощ нямахме ток, бяхме на свещи. Нямаме даже обхват. Не можем да се обадим и по телефоните. Без ток е нещо ужасно”, разказва тя.

Затова нямало как да се обадят поне да съобщят за аварията. „Кметският наместник замина за Враца, защото нямаме връзка, не можем да се обадим и няма кой да ни даде информация. Аз звънях, но нямаше обхват”, каза Мариана Иванова – секретар на кметството.

Авариите са много – скъсани от тежестта на леда проводници, счупени изолатори, а достъпът до мрежата е труден за екипите, защото пътят им препречват паднали от тежестта на снега дървета.

За хората от Горно Пещене обаче липсата на ток влече след себе си и други беди за хората. „Ще спре и водата. Ако няма ток, помпите ще замръзнат и ще се спукат тръбите. Хората няма да имат вода”, коментира Веселин Милчев.

Най-големият им страх обаче е от друга вода – тази на река Скът, която преди малко повече от 6 години наводни и техните къщи, и тези на хората в Мизия. Реката и сега е излязла от коритото си, но извън регулацията на населеното място и е наводнила само земеделски площи. Вдига се обаче и нивото на подпочвените води и идват още скатни от обилното снеготопене и затова хората от селото опитват навреме да вземат мерки.

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и Община Струмяни заради реките Конска и Струма.

Край Радомир има наводнени къщи, засегната е помпена станция за питейна вода. Така следващите 2-3 дни жителите на града ще получават питейна вода от резервни места.

В Батановци са засегнати няколко къщи. Водите на река Конска наводниха полета и някои къщи. Епицентър.бг

 

 

 

Над 100 населени места са без ток заради дъждовете

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук