Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева постави пред американския си колега Майк Помпео въпроса за отпадане на визите при пътувания на българите в САЩ, както и за сключването на спогодба за социална защита с американската страна, съобщиха от МВнР.

Двамата първи дипломати разговаряха във Вашингтон, където българският вицепремиер е по покана на американския Държавен департамент.

„САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата. Разбира се, ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза.“ – заяви министър Захариева.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер, посочват от МВнР.

„Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни“, коментира българският вицепремиер пред журналисти след края на срещата.

Захариева постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита.

САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България„, припомни тя.

По думите й, подписването на подобен двустранен документ ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи.

„Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи външният ни министър.

Захариева и Помпео са обсъдили също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред ключовите теми е била и диверсификацията на източниците и трасетата на енергийните доставки. „Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ“, поясни министърът.

При разговорите държавният секретар Помпео е дал висока оценка за първото българско председателство на Съвета на ЕС.

„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос.“ – сподели министър Захариева.

Двамата с американския й колега са обсъдили и близкоизточния мирен процес.
„Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпео“, коментира министър Захариева.

По-рано през деня тя се срещна с представители на българската общност в столицата Вашингтон.
Предстоят ѝ разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.