Помпео и Захариева обсъдиха отпадането на визите, отбраната, енергетиката

0
2901

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева постави пред американския си колега Майк Помпео въпроса за отпадане на визите при пътувания на българите в САЩ, както и за сключването на спогодба за социална защита с американската страна, съобщиха от МВнР.

Двамата първи дипломати разговаряха във Вашингтон, където българският вицепремиер е по покана на американския Държавен департамент.

„САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата. Разбира се, ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза.“ – заяви министър Захариева.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер, посочват от МВнР.

„Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни“, коментира българският вицепремиер пред журналисти след края на срещата.

Захариева постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита.

САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България„, припомни тя.

По думите й, подписването на подобен двустранен документ ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи.

„Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи външният ни министър.

Захариева и Помпео са обсъдили също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред ключовите теми е била и диверсификацията на източниците и трасетата на енергийните доставки. „Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ“, поясни министърът.

При разговорите държавният секретар Помпео е дал висока оценка за първото българско председателство на Съвета на ЕС.

„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос.“ – сподели министър Захариева.

Двамата с американския й колега са обсъдили и близкоизточния мирен процес.
„Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпео“, коментира министър Захариева.

По-рано през деня тя се срещна с представители на българската общност в столицата Вашингтон.
Предстоят ѝ разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук