Провеждат спецоперация за мигранти до българо-гръцката граница

0
18170

Въведено е временно ограничение за риболов в граничния участък на река Марица, в зоната на ГПУ – Ново село, ограничение за пребиваване на граждани в тази част от река, която се явява българо-гръцка граница от съображения за безопасност.

В момента във връзка с миграционния натиск в този участък от държавната граница, който е част от зоната за отговорност на РДГП Смолян, се провежда специализирана полицейска операция.

През последните месеци опитите на нелегални мигранти да преминават извън зоните на граничните пунктове в района са значително повече спрямо 2017 година. В зоната за отговорност на ГПУ Ново село те са се увеличили над 4 пъти.

През първите 10 месеца на 2017 г. в този участък не са допуснати да влязат 520 незаконни имигранти.

За същия период на 2018 година недопуснатите са 2 278.

Охраната на речния участък се извършва чрез множество специфични полицейски дейности и изпълнението на тези дейности се затруднява от наличието на граждани в охранявания участък.

Въведени са ограничения за пребиваване на граждани по поречието на река Марица, където тя се явява и държавна граница, за да не бъдат допуснати инциденти и да бъде осигурена сигурността на местните жители.

Тези ограничения ще бъдат отменени при нормализиране на обстановката. за което гражданите ще бъдат уведомени своевременно.

За РДГП Смолян са много важни своевременно подадените сигнали от местните жители, свързани с охраната на държавната граница в този участък.

РДГП Смолян припомня на гражданите: осъществяването на дейности в граничната ивица /до 300 м от границата/ се извършват следсъгласуване със структурите на граничната полиция. Извършването на каквато и да е дейност, без изричното уведомяване и получаване на разрешение за това от съответният директор на регионална дирекция, в зоната на отговорност на която попада съответният участък от граничната ивица, е нарушение на разпоредбите на чл. 56, ал. 5 от Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук