Прокуратурата подхваща случая с отнетото бебе от смолянското село Арда (ВИДЕО)

Симона и майка й Ана с първа среща с малкия Александър в приемното семейство

0
6373

Районната прокуратура в Смолян подхваща случая с настаненото в средата на декември директно от родилния дом в приемно семейство пеленаче, съобщи вестник „Монитор“. Проверката е била разпоредена след получен анонимен сигнал по електронната им поща на 11 януари т.г. Това съобщи зам.-окръжният прокурор и говорител на окръжна прокуратура в Смолян прокурор Недко Симов.

„В петък миналата седмица бе получен в Районна прокуратура в Смолян по електронна поща анонимен сигнал, касаещ този случай. След като бе определен наблюдаващ прокурор, във вторник тази седмица бе възложено на органите на МВР да извършат проверка по случая”, заяви прокурор Симов. По думите му проверката е за евентуално престъпление по глава Четвърта, раздел Първи от Наказателния кодекс, което касае престъпления срещу брака и семейството.

„Няколко различни състава се проверяват едновременно, тъй като от сигнала, а и от публикации по медиите, трудно може да се извлече една обективна истина. Ние в крайна сметка трябва да изясним каква е обективната истина. Включително се проверява дали има от страна на родител неизпълняване на своите задължения по отношение на ненавършило пълнолетие дете, което е състав от НК”, заяви той.

Прокурор Недко Симов уточни, че се проверява и дали има склоняване на родител, било чрез заплаха или злоупотреба със служебно положение, да изостави свое дете. „Което пък е друг текст от НК – 182А. Но от 181 до 186 от НК са в обхвата на проверката, която се води. Тоест, е разпоредена цялостна проверка по случая с настаненото в приемно семейство новородено”, обясни той.

Майката Симона Алекова от село Арда родила със секцио на 11 декември м.г. в смолянската болница. Въпреки че й било трудно след операцията, всеки ден ходела да си вижда малкия Александър, който бил в кувьоз.

По случая Агенция „Дейли Птрес“ писа. Само няколко дни след раждането му в отдел „Закрила на детето” в Смолян бил получен сигнал от Неонатологичното отделение в смолянската болница, че детето е в риск и социалните го отвели. Майката Симона Алекова и бабата на момченцето Ана Хаджийска твърдят, че никога не са се отказвали от бебето и че си го искат обратно. Те не са съгласни с твърдения, че битовите им условия в дома им в махала Речани в село Арда, не са подходящи за отглеждане на новородено. Симона Алекова е имала кърма, но не е могла да си кърми сина, който й е бил отнет.

Междувременно стана ясно, че Симона и бабата на бебето Ана Хаджийска вече имат адвокат. Те са се съгласили да бъдат представлявани от адвокат Петър Николов, който бе отличен с наградата „Юрист на годината” за 2018 г.

Този понеделник Симона и Ана са се срещнали със социалните служителки в Смолян, след което два дни по-късно са отишли да видят в приемното семейство малкия Александър.

Много красиво бебе. С едни големи тъмни очи, като на Симонка. Много сме щастливи, че го видяхме. Искаме си го. Никога не сме се отказвали от него”, заяви бабата на бебето Ана пред Агенция Монитор. На тях им било забранено да заснемат първата си среща с бебето заради опасения тези снимки да не бъдат разпространени по интернет, обясниха те.

„За да може прокуратурата да се произнесе, трябва да се изясни каква е обективната истина. Обективната истина включва и действията на съответния държавен орган, както и какви са били действията или бездействията от страна на родител. Всичко, което всъщност е послужило като фактическо и правно основание на органа да се намеси в случая и да вземе мярка за закрила на детето, ще се провери, за да видим дали законосъобразно са действали те. Съответно това включва и проверка на техните условия, защото това им е послужило на тях да издадат съответната заповед”, каза още зам.-окръжният прокурор на Смолян.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук