Протестиращи не могат да блокират магистрали, напомня МВР

0
18834
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" (dailypress-bg.com)

Не е разрешено протестиращи спонтанно да блокират магистрали и главни пътища. Законите трябва да важат за всички и в този смисъл е задължително спазването на дадените от служителите на реда указания. Това съобщиха от пресцентъра на МВР във връзка с протестните действия в страната срещу увеличението на цената горивата, данъка на автомобилите и застраховката „Гражданска отговорност“.

Иначе предварително заявените в много градове в страната протести преминават при добър обществен ред, допълват от ведомството. Въпреки отделни провокации, които създават напрежение, служителите на реда действат съобразно правомощията си.

В рамките на протестните действия снощи в Добрич са се включили близо 70 моторни превозни средства. 13 от водачите блокираха част от пътните артерии. Полицаите многократно апелирали водачите да освободят пътищата, но те категорично отказали да го направят. С цел недопускане на образуване на колони от изчакващи автомобили полицаите са осигурили обходен маршрут за преминаване. Спрямо водачите, които не са се подчинили на полицейските заповеди, ще бъдат съставени актове за административни нарушения.

По време на шествието вчера в столицата също не е имало сериозни нарушения на обществения ред. В районно управление са отведени двама 14-годишни младежи, които след снемане на обяснения, са предадени на родителите.

Вчера жители на Перник организираха шествие, определено като автопоход. Шествието е било разрешено от Община – Перник за пътен възел „Даскалово“.
В хода на протеста обаче се стигна до блокиране на частта, свързваща АМ „Люлин“ и“Струма“. Полицейските служители са реагирали на изплъзнал се от кордона младеж. След водени преговори движението е възстановено.

На 11 ноември, неделя, в Силистра протестиращите също блокирали нерегламентирано кръстовища. Там са установени 8 нарушения. Благодарение на създадената от полицията организация не са допуснати груби нарушения на обществения ред. Протестиращите са затворили за движение възлови кръстовища, което е довело до създаване на напрежение сред водачите. За констатираните нарушения са съставени 8 фиша по Закона за движение по пътищата.

Отново на 11 ноември по време на протестните действия нерегламентирано е била затворена АМ „Струма“ преди ГКПП-Кулата. Това е причинило затруднение в движението и преминаването през граничния пункт. За часове бяха блокирани и пътища, водещи към Благоевград откъм районите на селата Железница и Церово, пиша от МВР.

Полицейски служители от Варна са предотвратили своевременно задълбочаването на конфликт, възникнал между симпатизанти на политическо движение и други участници в протеста, провел се вчера, 12 ноември. Няма пострадали при инцидента, участниците в него са установени.
Във връзка с провелите се протестни действия през почивните дни на територията на Варна са санкционирани петима водачи на автомобили заради възпрепятсване на нормалното придвижване на граждани по пътните артерии на Варна.

При проведените в неделя протестни действия на територията на Ловешка област на едно лице е издадено полицейско разпореждане за опит за организиране на незаконосъобразни действия. Заради затваряне на основни пътища в района на Троян са задържани двама мъже.

Във Видин при проведеното спонтанно автошествие в областния град на 11 ноември полицейските служители незабавно са създали организация за регулиране на уличното движение и осигуряване на обществения ред. Участниците стриктно са изпълнявали указанията на контролните органи, няма санкционирани.

В района на Ботевград, на входа на с. Врачеш, протестиращи са излезли на нерегламентирано шествие. Те блокирали движението по пътя. След извършен задълбочен анализ на разпространените кадри са установени към момента 12 от активните участници в незаконния протест. Съставени 3 акта по ЗДвП, 3 акта по ЗМВР, 2 акта по ЗСММ и 5 предупредителни протокола. Предстои установяване на другите участници и вземане на отношение спрямо тях, пишат от МВР.

По време на автомотошествието във Велико Търново протестиращите затвориха главен път І-4 на кръгово кръстовище ул. „Магистрална“ и ул. „Краков“ в града и в двете посоки. Проведени са беседи с организатори и участници в протеста, с цел предотвратяване на действия, нарушаващи обществения ред и маршрута на движение. Съставени са 12 предупредителни протокола.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук