Протестиращи отново блокираха АМ „Люлин“

Перничани скандират пред колоната от автомобили "Елате при нас, протестът е за вас", "Оставка" и "Мафия"

0
8269
Снимка/източник: Новините на Информационна агенция "Дейли Прес" (dailypress-bg.com)

Пета вечер на протести в страната срещи цените на горивата и стандарта на живот в България.

Исканията на недоволстващите отново остават социални – по-ниски цени на горивата, отпадането на новите регулации за увеличение на данъка на автомобилите, както и нормални цени на задължителната за всички водачи застраховка „Гражданска отговорност“.

Протестиращи от Перник отново блокираха движението по АМ „Люлин“. Те се събраха на пътния възел „Даскалово“, свързващ АМ „Люлин“ и АМ „Струма“.

Блокадата идва въпреки предупрежденията на органите на реда, че всички протестни действия, които нарушават законите, няма да бъдат толерирани, а законът ще се прилага в цялата му тежест.

„Г-н премиер, докога ще продължаваме така? Докога ще увеличавате таксите, данъците, докога правителството ще се крие зад маски. Минахме през толкова преходи и революции, на кого да вярваме? Махнаха ветото на президента, всички казвате, че ние сме събрани от политически партии – нищо подобно. Ние сме гласът на народа“, заяви протестираща от Перник пред bTV.

Перничани скандират пред колоната от автомобили „Елате при нас, протестът е за вас“, „Оставка“ и „Мафия“. 
Те носят български знамена. Призивът днес е „Промяната е възможна“.

Днес не е внесено искане за провеждане на протеста и той не е разрешаван, пише БНР.

В поканата за протест изрично се подчертава, че това е протест на гражданите на Перник и нито една политическа партия не е добре дошла.

Във Варна протестиращите се събраха пред катедралния храм.
„Борим се всичко да е наред, да не напускат хората България“, заяви протестиращ пред Нова.

Чуват се и гласове за оставка на правителството.

Протестът протича спокойно, пише БНТ.

Въпреки дъжда и Стара Загора излезе за пореден ден на протест. Исканията на хората са за нормален живот и поемане на политическа отговорност. Под дъжда протестиращите се отправиха пеша към центъра на града. Шествието обаче не предизвика големи задръствания в града.

На спонтанен протест се събраха и протестиращи във Велико Търново. Те излязоха с личните си автомобили на изхода за София. Недоволстващите в Търново искат по-високи доходи и по-висок стандарт на живот за младите хора в страната. Протестиращите демонстрираха своите искания мирно, на паркинг в града, без да блокират пътища или да пречат на движението.

В Добрич протестиращите излязоха на автошествие. Те спряха автомобилите си пред сградата на общината.
С развети знамена и клаксони те се придвижиха по предварително начертан маршрут по основните булеварди в града.

Според организаторите протестът тази вечер в града е свързан с картела на горива, обидната политика спрямо хората с увреждания, високите данъци и неефективното управление на държавата„, информира общественото радио.

Протести има също в Габрово, Сливен и Бургас.

В Хасково пък организаторите на протестите се разбраха в ръководството на Областната дирекция на МВР недоволствата да бъдат мирно и законите да не се нарушават – да не се затварят магистрали и главни пътища.
На среща с шефа на областната дирекция протестиращите обещаха, че първоначалните им намерения за затваряне на границата с Турция няма да бъдат осъществени.

В столицата пък днес за 25 пореден ден се провежда протест на родители на деца с увреждания. За 25-та поредна вечер майките, подкрепени от граждани, настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

В София днес има и друг протест – пред сградата на Народното събрание хора се събраха заради външната политика на правителството около Глобалния пакт за миграция на ООН.  Според събралите се клаузите в резолюцията на ООН застрашават националната сигурност на България и цялото съществуване на страната ни. За това трябвало да се създаде обществена дискусия преди страната ни да вземе окончателно решение дали да се присъедини към Пакта.

Във връзка с протестите на гражданите на Перник заради високите цени на горивата и ниския стандарт на живот в страната, news.bg получи в редакцията си интересно писмо.

Информационна агенция „Дейли Прес“ публикува писмото без редакторска намеса, но не може да гарантира неговата истинност.

Здравейте,

Служител съм на полицията в Перник, но съм крайно възмутен от нещо и искам да споделя с вас и вашите читатели интересна информация около протестите от последните дни, която се държи в тайна за обществото. Става въпрос за тайни договорки от страна на полицията и „протестиращи“, които всъщност са крайни ултраси от агитката на Миньор Перник.

В общи линии схемата е проста – ултрасите биват използвани и ще бъдат използвани все повече като провокатори, което да даде право на полицията да използва груба сила срещу протестиращите. Освен това смесени с тълпата те директно събират сведения за истински протестиращи и ги донасят на полицията.

Вероятно се питате какво ще получат в замяна? В случая дори не става въпрос за пари. Отплатата от полицията е протекция. В замяна на саботажите и провокациите на протестите, пернишката полиция се е ангажирала да съдейства за охраната на привържените на Миньор Перник, на които предстои крайно неприятно гостуване в Пазарджик тази събота.

Ако си спомняте миналата година там нашите фенове бяха нападнати и бити от местни хулигани, затова за да няма пак такива случаи, тарторите на фен-клуба са решили да се поставят в услуга на полицията покрай протестите, а в замяна получават гаранции за безопасността си в събота в Пазарджик.

Мен лично ме е срам от тези договорки и искам всички да са наясно с тези факти!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук