Професор Калинов определя изборите в България като нечестни

0
1900

Изборите в България не са честни и не са добре организирани, а промените са опит да се заблуди обществото, че нещо се прави. Тези промени са толкова невзрачни и фактически нищо не променят, коментира пред БНР проф. Красимир Калинов, който е и бивш член на ЦИК.

Срокът за внасяне на предложения преди окончателното гласуване на Изборния кодекс – ИК изтича утре, „има тотално объркване на понятията. Промяна на технологията не променя изборната система“, допълва професорът.

„Депутатите пишат кодекса, по който ние ги избираме. Не може на престъпника да дадеш право да пише законите, по които да бъде наказван. Ние даваме право на хора, заинтересовани от кодекса, да го пишат“, обясни той.

Промяна на Конституцията и всенароден референдум може да е решение. „Нашите депутати изобщо не се вслушват в това, което казват експертите. Абсолютно никакви промени не могат да подобрят ситуацията“, коментира проф. Красимир Калинов.

Припомняме, че с промените в двата проекта на ИК бе прието да отпадне номерирането на бюлетините. Целта е да се избегне случая като случая „15-15“, когато в евровота бе избран евродепутатът Момчил Неков, тъй като неговият преференциален номер в бюлетината съвпадаше с номера на партията.

По време на дебатите председателят на правната комисия Данаил Кирилов обвини опозицията, че са решили активно да използват внушение на базата на предстоящи манипулации. Членовете на ЦИК са избрани от 42-то народно събрание, припомни той.

В отговор от БСП Георги Свиленски каза, че БСП имат 6 члена, а ГЕРБ – 16. Сменете ги тези шест души, призова той представителите на ГЕРБ.

Според Йордан Цонев от ДПС всеки път като заговорим за избори, е като да отворим Кутията на Пандора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук