СЕНЗАЦИОННО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Как се издържа мамин Ваньо Тотев – командированите полицаи в Пловдив спят в хотела на майка му!

Мощно захлебил

0
93376

Разследване: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / ПЛОВДИВ

Част от командированите полицаи в Пловдив, които се грижат за сигурността на Европейската столица на културата, спят в хотел „Империал“, който е собственост на майката на кмета Иван Тотев-Роза, научи сензационно Информационна агенция „Дейли Прес“ от свои достоверни източници.

Не е тайна, че през последните години въпросният хотел стана предпочитан за много мероприятия на властта. Цената, която МВР плаща на нощувка за командирован служител е в рамките на 40 лв. Отделно от това се дават и по 20 лв. за храна дневно. Така разходите възлизат на 60 лв. за едно денонощие на ченге, научи още Информационна агенция „Дейли Прес“.

След разследване на медията ни през 2017 година стана ясно, че Роза Тотева и фирмата й „Плутон 1” са спечелили „специални” обществени поръчки за над половин милион лева. Под това се разбира да вземеш обществени поръчки за това, че си наел на работа хора с увреждания. Благодарение на тази законова вратичка, същата година е регистриран бум на фирмите с работници-инвалиди. След тях е и „Плутон 1“.

По всичко личи, че майката на Иван Тотев е жена с бизнес нюх. Първият си и най-голям удар прави с приватизирането на някогашното общежитие и Център за усъвършенстване на строителни кадри, на мястото на които днес се издига хотел „Империал“. Държавният имот става частен през 1999 г., когато регионалният министър Евгени Бакърджиев продава 80% от дяловете на „Квалификация консулт“ ЕООД на „Плутон 1“ ЕООД, чийто собственик е майката на днешния пловдивски градоначалник.

На 1 март 2000 година с допълнително споразумение, подписано от следващия министър на МРРБ в същото правителство – Евгени Чачев, на Роза Тотева са продадени останалите 20%.

Въпреки, че за приватизацията са заплатени 751 600 000 лева, след деноминацията на лева и преизчислението му се оказва, че имотът е закупен за около 350 000 лв.

Става въпрос за 13 декара в близост до центъра на Пловдив, заедно с построените на терена сгради.

Модернизацията на имота и превръщането му в един от най-луксозните хотели започва след влизането на сина й Иван Тотев в политиката. Цената на реконструкцията се оценява на около 10 млн. лв., а изпълнител е „Главболгарстрой – Пловдив“ . Строителният гигант дори дава 1 млн. лв. заем на една от фирмите на Тотева, с които се осъществява и част от ремонта. Тотева обаче се справя добре със задълженията си, като задължението към строителната компания вече е изчистено.

По-интересно е обаче времето, в което Тотева получава парите от „Главболгарстрой – Пловдив“. Това се случва малко след като компанията получава обществена поръчка от местната управа за строеж на „Колодрум“, стойността на която е над 60 млн. лв. По случая бе сезирана и прокуратурата, но до съществено развитие по случая не се стигна.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук